Guide til
Valg af vogn
Velkommen, forældre! I denne guide får I et praktisk overblik over de forskellige vogne på markedet, som kan hjælpe jer til at beslutte, hvilken vogn som passer til netop jeres familie.
Velkommen, forældre! I denne guide får I et praktisk overblik over de forskellige vogne på markedet, som kan hjælpe jer til at beslutte, hvilken vogn som passer til netop jeres familie.
En duovogn er en vognmodel med separat klapvognssæde og liggedel. Du kan bruge duovognen allerede fra nyfødt og frem til, barnet er stort nok til at sidde op og se omverdenen.
+ Lang andvendelsestid.
+ Der findes forskellige slags klapvognssæder – almindelige og ergonomiske.
+ Rummelig liggedel.
+ Mange modeller er kompatible med autostole.
Duovognen er en model med separat klapvognssæde og liggedel. Den har dermed samme anvendelsesområde og grundlæggende fordel som kombivognen: den kan bruges, fra dit barn er nyfødt og resten af vogntiden, hvilket også er et økonomisk valg for familien.
Duovognen er dog noget anderledes, når det gælder de specifikke funktioner. Her placerer du ikke en lift i klapvognssædet, men udskifter i stedet delene helt.
Der kræves derfor en del montering, når du har en duovogn. Men monteringen er langt fra avanceret – som regel er det bare at klikke de forskellige dele af og på stellet.
Liggedelen på en duovogn er noget større end en sædvanlig blød lift, da den ikke skal passe ind i en på et klapvognssæde. Desuden er den hårdere og mere stabil, hvilket giver en hyggeligere soveplads til barnet. Derimod er den ikke så let at bære omkring, som en blød lift.
Klapvognssædet på en duovogn er oftest vendbar, så du selv kan vælge, om dit barn skal sidde fremad- eller bagudvendt. Forskellige duovognsmodeller har forskellige typer af klapvognssæder – det almindelige/klassiske sæde og det ergonomiske sæde. På et almindeligt klapvognssæde kan man vippe ryglænet i forskellige vinkler, og oftest kan man lægge det ned i fuld hvilestilling, så barnet kan ligge på både maven, ryggen og siden. Et ergonomisk klapvognssæde kan man vippe på samme måde, men da det er mere skåleformet, betyder det, at liggestillingen ikke bliver helt lige. Den er nemlig formet efter barnets krop, så bagdelen er placeret i en lavere position end overkrop og ben.
Ofte kan en duovogn bruges med en babyautostol, hvilket refereres til som et Travel System. Her tilkøber man altså en babyautostol til vognen, som du let kan klikke fast på stellet med adaptere, der enten indgår i købet eller sælges separat. Fordelen ved et Travel System er, at man eksempelvis slipper for at vække det sovende barn, når køreturen er slut – alt man skal gøre er at løsne autostolen og sætte den fast i duovognen. Husk at tjekke, om autostolen og duovognen er kompatible.
Med en duovogn kan du altså slå flere fluer med ét smæk og få en barnevogn, der dækker alle familiens behov gennem hele vognperioden. I denne vognkategori finder du mange smukke og fantasifulde designs med fine tekstiler, farver og tilbehør – så du skal kunne finde det, der passer til dig og din familie.
En kombivogn er en klapvogn, hvor man i stedet for en separat liggedel, som på en duovogn, bruger en lift. Liften kan være blød eller hård afhængig af, hvad der passer den specifikke vognmodel. Som regel kan man bruge kombivogne, fra barnet er nyfødt og op til ca. 3-4 år.
+ Lang anvendelsestid.
+ Let at sætte liften i og tage den ud af vognen og nem at bære omkring.
+ Let at folde sammen.
Kombivogne passer til familien, der har brug for let at kunne tage babyen med. Hvis man fx bor i en lejlighed og har brug for at bære babyen op ad trapper, kan man gøre det i liften og lade resten af vognen blive stående ved døren.
Kombivognens største fordel er dens anvendelsestid. Dette er en vognmodel med justerbart ryglæn og fodstøtte, og den kan bruges i kombination med en blød eller hård lift, som du let placerer på klapvognssædet, når det er fuld hvilestilling. Dette er ikke bare en meget praktisk løsning for dig som forælder, men betyder også, at du kan bruge kombivognen lige, fra barnet er nyfødt og gennem hele vognperioden, hvis det er det, du ønsker. Når dit barn er blevet for stort til den bløde lift, kan det sove på klapvognsædet, når ryglænet er i fuld hvilestilling.
En kombivogn er i bund og grund en klapvogn, men takket være dens ekstra funktioner, kan den i kombination med en lift bruges som barnevogn til dit nyfødte barn – på samme måde som en duovogn.
Kombivognen er et funktionelt, rimeligt og praktisk alternativ – en vogn, der gør det, den skal. Men funktionaliteten betyder ikke, at man skal gå ned på stilen, da der findes mange lækre kombivogne på markedet.
En praktisk vogntype, der kan bruges, når barnet er i stand til at sidde ordentlig selv. I mange tilfælde er klapvognen selve grundlaget i vogntyperne, duo- og kombivogn. I kombination med en liggedel kan klapvognen fungere som en duovogn, og i kombination med en hård eller blød lift kan den fungere som en kombivogn.
+ Mere solid og robust end en rejse- eller paraplyklapvogn.
+ Bruges fra at barnet kan sidde op – men i mange tilfælde kan man tilføre en liggedel/lift, så vognen allerede kan bruges fra fødslen.
+ Fungerer godt i både bymiljø og svært terræn.
+ Let at sammenfolde/opbevare/transportere.
En klapvogn er en god vognmodel, hvis du har et større barn, der kan sidde selv. Man kan dog tilkøbe en liggedel eller lift til de fleste klapvogne, hvorved de også egner sig til nyfødte og mindre børn, der endnu ikke selv kan sidde. Klapvognen kan anses som en grundvogn, der i kombination med separate dele kan omformeres til en kombi- eller duovogn.
Klapvogne kan se meget forskellige ud. Der findes fx to slags klapvognssæder. Visse klapvognsmodeller har et klassisk/almindeligt sæde, imens andre har et ergonomisk sæde. Et ergonomisk klapvognssæde er et støbt sæde, hvor man kan justere hele sædets hældning. I liggeleje er det ergonomiske sæde formet efter barnets krop, så bagdelen ligger i en lavere position end overkrop og ben. På det almindelige klapvognssæde justerer man ryglæn og fodstøtte hver for sig. Denne sædetype kan, til forskel fra den ergonomiske, få et helt plant liggeleje, hvilket gør det muligt for barnet også at ligge på maven og siden. I mange tilfælde kan man, uanset variant, vende sædet, så barnet kan sidde både fremad- og bagudvendt.
Udover de forskellige slags klapvognssæder, findes der også tre typer af håndtag. Håndtagene, der hedder teleskophåndtag og knæledshåndtag, er justerbare versioner, imens det, der kaldes for et fast håndtag, ikke kan justeres. Et teleskophåndtag kan trækkes udad og indad for længdejustering, imens et knæledshåndtag foldes op- eller nedad for højdejustering.
Til sidst findes der også forskellige slags klapvognshjul. En klapvogn kan have både tre og fire hjul, faste eller drejbare forhjul og faste baghjul. Lufthjul er de klassiske hjul, der er lavet af gummi, og som på sammen måde som et cykeldæk, har en luftslange indvendigt. Disse hjul er den blødeste type, som giver en støddæmpende kørefølelse og har et godt greb i sne. Derimod skal de pumpes af og til og repareres ved punktering. Skumfyldte gummihjul ligner lufthjul, udover at de er fyldt med skum i stedet for luft. Derfor kan de ikke punktere, men de kan til gengæld føles lidt hårdere og giver ikke en lige så god støddæmpende effekt på svært terræn. EVA-hjul er lette, punkteringsfrie hjul lavet af plastik. Bagdelen med disse er, at de hurtigere bliver slidt, og at der let sætter sig grus fast i hjulene. Til sidst, er der de lette PU-hjul, der er lavet af en mere holdbar plastik, der er en anelse blødere end EVA-hjulene, og som ikke lader grus sætte sig fast.
Det er muligt at bruge nogle klapvogne i kombination med en babyautostol ved hjælp af adaptere, der enten medfølger eller kan købes separat – klapvognssædet skal blot afmonteres, hvorefter babyautostolen kan fastgøres og vice versa. Denne løsning kaldes ofte for Travel System.
Klapvognen er altså en praktisk hverdagsvogn, der let kan medbringes i den offentlige transport eller pakkes ned i bilens bagagerum. Modellen er selve grundvognen, så til trods for at den alene kun egner sig til børn, der kan sidde selv, så kan den med separate tillægsdele ofte tilpasses til mindre børn.
En nem og handy vogntype. En rejseklapvogn er let, hurtig at klappe sammen og fylder meget lidt. Vognen egner sig godt til travle bymiljøer, på rejser eller i bilen som en ekstravogn, da den ikke fylder meget i bagagerummet.
+ Lille vogn.
+ Lav vægt.
+ Let at sammenfolde.
+ Perfekt på rejsen eller i bilen.
Rejseklapvognen er den mindste, letteste og mest spartanske vognmodel. Det er en klapvogn til både små og store børn. Vognen er tilpasset familien, der har behov for en mere kompakt vogn, som i sammenfoldet tilstand optager meget lidt plads. Rejseklapvognen er den perfekte vogn til rejsen eller som ekstravogn i bilen.
En rejseklapvogn har små hjul, der ofte er helt drejbare, så vognen er ekstra let at styre i trange miljøer som fx byen eller den offentlige transport. Denne hjultype kaldes ofte for Swivelhjul.
Rejseklapvognen er rigtig god at have med på rejser på grund af de fleksible og lethåndterlige hjul, samt det faktum at man let kan sammenfolde og placere den i bilen. Visse modeller er endda så små, at de kan medbringes som håndbagage på flyet. Vi anbefaler dog, at man kontrollerer dette med flyselskabet, inden man rejser.
Rejseklapvognen fås også som søskendeklapvogn og paraplyklapvogn.
Søskendeklapvognen er, som navnet afslører, en søskendevogn. Søskendeklapvognen har ellers de samme anvendelsesområder og specifikationer som en almindelig rejseklapvogn: en let, ikke alt for robust by-/rejsevogn, der er god at have, når de små bliver trætte i benene.
Paraplyklapvognen er en ekstra lille og ekstra let vogn. Denne klapvognstype har en tynd ramme og er ikke den mest stabile vogn. Men lige præcis som navnet antyder, så bliver klapvognen lang, smal og ekstra kompakt, når den sammenfoldes, og den kan let blive båret i én hånd, ligesom en paraply.
Da rejseklapvognen er så let og kompakt, har den ikke lige så mange justeringsmuligheder som fx den klassiske klapvogn. Derimod, afhængig af modellen, kan ryglænet ofte lægges ned til fuldt liggeleje, så børnene kan sove i vognen. Mange modeller har endda fodstøtte, og en del modeller har justerbart håndtag.
Når det kommer til udseende, tekstiler, farver og mønstre, så tilbyder de forskellige vognmærker et bredt udvalg.
Til familier med tvillinger eller søskende, der ligger tæt aldersmæssigt. Søskendevogne kan have forskellige udformninger med varierede placeringer af klapvognssæder. Visse modeller har også en liggedel.
+ Kapacitet til at transportere to børn.
+ Mange modeller er kompatible med autostole.
+ Mange forskellige modeller.
Søskendevognens funktion er indlysende – at transportere et søskendepar/to børn i samme vogn. Udover denne funktion, findes der mange forskellige varianter, funktioner og løsninger at vælge imellem i denne kategori.
En søskendevogn kan være lille og let med små, roterbare hjul som en klapvogn. Eller den kan have store luftfyldte hjul og et mere robust design, så den også kan bruges som løbevogn.
Udvalget af søskendevogne tilbyder også flere variationer, når det gælder sædernes placering.
Visse søskendevogne har en standardløsning med to søskendesæder placeret ved siden af hinanden, mens andre har søskendesæderne efter eller under hinanden. På de fleste moderne søskendevogne kan man justere sædernes ryglæn individuelt og mange modeller har vendbare sæder, så børnene kan sidde i begge kørselsretninger.
Vi har endda søskendevogne, hvor det er muligt at kombinere et klapvognssæde og en liggedel. Dette gør det muligt at bruge vognen til børn, der ikke er lige gamle. En søskendevogn er med andre ord ikke begrænset til blot at være en tvillingevogn.
Mange modeller kan også bruges med babyautostol. Denne løsning kaldes et Travel System og indebærer, at man klikker autostolen på vognstellet med adaptere, som enten medfølger eller købes separat. Denne løsning kan være praktisk, hvis du vil bære et sovende barn fra bilen til vognen eller omvendt – man skal blot løsne autostolen i bilen og sætte den på søskendevognen i stedet.
En søskendevogn er en vogntype, som man på mange måder kan genkende fra de andre vognkategorier, men med den fordel, at den passer til to børn. Mange modeller kan bruges til ét barn og senere komplementeres med et separat klapvognssæde eller liggedel, så den kan bruges til to børn.
Søskendevognskategorien byder desuden på mange fine modeller med forskellige kalecher, tekstiler, mønstre og farver.
I kategorien aktivitetsvogne findes der både løbevogne og cykelanhængere. Disse vogne fungerer udmærket som hverdagsvogne, dog med særlige ekstrafunktioner, der gør dem perfekte til sportsaktiviteter, hvor børnene kan være med.
+ Robust vogn, der fungerer godt i al terræn.
+ De fleste aktivitetsvogne kan også bruges som cykelanhænger og løbevogn.
+ Fungerer også som hverdagsvogn.
Der er ingen tvivl om, at livet beriges af børn. Mellem arbejde, hentning, madlavning, børnenes aktiviteter m.m. kan det dog være svært at finde tid til den træning, man tidligere har været vant til.
Hvis du kan nikke genkendende til dette, kan en løbevogn måske være løsningen. En løbevogn er en robust vogntype med et sporty design, der gør den let at styre.
En løbevogn har tre store, luftfyldte hjul med gode, støddæmpende egenskaber, så den er behagelig at sidde i for den lille passager.
Mange løbevogne har swivelhjul foran, altså et hjul, der kan rotere 360 grader, så du ikke behøver hælde vognen for at dreje. Hjulene er også udstyret med en lås, der kan give ekstra stabilitet, når det behøves. Det er vigtigt at nævne, at hjulene altid skal være låst, når du løber med vognen.
Løbevogne fås både som enkeltvogn og søskendevogn, og de fungerer også fint som hverdagsvogne. Derimod er de ikke ligeså små som fx en klapvogn.
Vil du gerne have flere træningsmuligheder, kan du satse på en cykelanhænger/multifunktionsvogn. I denne kategori finder du gode og alsidige vogne, som kan monteres på en cykel. Cykelanhængere/multifunktionsvogne fås også både som enkelt- og søskendevogn. Disse vogne har ofte ekstrapakker, der gør det muligt at bruge dem som almindelig klapvogn, løbevogn eller skivogn. Cykelanhængere/multifunktionsvogne fungerer godt som almindelige klapvogne i åbne miljøer, men i den offentlige trafik vil deres størrelse nok gøre rejsen noget besværlig. Flere og flere af denne vogntype kommer med justerbart ryglæn, men som regel har mange modeller et fast sæde og ryglæn. Cykelanhængere/multifunktionsvogne og løbevogne er derfor ikke altid egnede til helt små børn.
Både løbevognene og cykelanhængerne/multifunktionsvognene kan sammenfoldes og transporteres i bilen. Men størrelsen kan man ikke løbe fra. Især den sidstnævnte vogn kræver en bil med et rummeligt bagagerum.
Hos os finder du masser af rigtig godt vogntilbehør, der gør at du kan udnytte din vogn til dens fulde potentiale. Klik rundt blandt pusletasker, køreposer, ståbrætter, hynder, regnslag og meget mere.
Der var engang, hvor en barnevogn bare var en barnevogn, men de tider er for længst ovre. Nu findes der et hav af varemærker med mange modeller i forskellige prisklasser, og derfor kan det nemt føles som en jungle, når man skal købe sin første vogn.
Vil du vide hvordan du skal vælge mellem lufthjul eller punkteringsfrie hjul, hvornår man skifter fra liggedel til klapvognssæde, hvad et Travel System er, og om det findes på alle vogne, eller hvad det betyder hvis en vogn har swivelhjul? Læs om dette og meget mere her blandt vores ofte stillede spørgsmål og svar.
Vogne bliver slidt, uanset hvor forsigtig man er. Men for at bevare vognens kvalitet så længe som muligt, kan det være godt at kende disse tre enkle råd:
⭐ Vask og tør din vogn af regelmæssigt.
⭐ Smør aksler og andre bevægelige dele
⭐ Udskift slangerne i lufthjul ved behov.
Meld dig ind i vores kundeklub, Club Jollyroom, hvor vi hjælper hinanden. Her kan du stille spørgsmål om produkter, samtidig med at du kan hjælpe andre ved at dele dine erfaringer. Vores produkteksperter er også en del af klubben, så de kan hjælpe, hvis der er nogen, som har brug for ekstra guidning.
Glem ikke, at du også altid kan kontakte vores kundeservice, hvis du har brug for ekspertrådgivning eller andet.
Tilmeld dig Jollyrooms nyhedsbrev og få 50 kr. rabat ved køb over 300 kr. Derudover får du de sidste nyheder, eksklusive tilbud, og inspirerende tips og guider!