• Spørgsmål & Svar

 • Hvad er forskellen på EVA-hjul og skumhjul?
  Et EVA-hjul er et plastikhjul, som enten er helstøbt/solidt eller har en luftkanal i midten. Et EVA-hjul er hårdt og ikke fleksibelt. Et skumhjul er et gummihjul, som er fyldt med skum – nærmest en mellemting mellem et EVA-hjul og et lufthjul. Fælles for EVA- og skumhjulene er, at du slipper for punkteringer. Forskellen er, at skumhjulet er noget blødere og minder mere om et lufthjul.
  Hvad er bedst - lufthjul eller punkteringsfrie hjul?
  Det kommer an på hvor og hvordan, du har planlagt at bruge vognen. Lufthjul er fleksible og affjedrende, og er det bedste alternativ på ujævne underlag, såsom grusveje, skovstier osv. Minusset ved lufthjul er selvfølgelig, at de kan punktere og skal fyldes med luft med jævne mellemrum, akkurat ligesom en bil eller cykel skal. De punkteringsfrie hjul er hårdere og giver ikke så meget affjedring. EVA-hjulene er de hårdeste, mens de skumfyldte gummihjul er noget blødere. Disse hjultyper egner sig bedst i bymiljø og på jævne underlag som asfalt og fortove.
  Hvad er ”swivelhjul” eller ”drejelige hjul”?
  Et swivelhjul er et hjul, der kan rotere 360 grader ligesom på en indkøbsvogn. Swivelhjulene bruges oftest som forhjul på klapvognene, men også på andre barnevognsmodeller. Hjulene er ofte (men ikke altid) udstyret med retningslås, så det er muligt at låse dem i fremadrettet position som et almindeligt barnevognshjul.
  Hvad er forskellen på en duovogn og en kombivogn?
  En kombivogn er en klapvogn du kan kombinere med en blød lift. Mens dit barn stadig er helt lille, lægger du ryglænet ned og placerer liften på den nu vandrette overflade. Når den lille er stor nok til at sidde oprejst selv, bruger du vognens sæde uden lift. En duovogn har samme anvendelsesområde med den forskel, at du har separat liggedel og sæde. Man fjerner altså helt siddedelen fra vognstellet og sætter en liggedel på i stedet for at lægge siddedelen ned. Duovognenes liggedele har hårde sider og er ofte større end de bløde lifte til kombivognene. Når barnet er stort nok til at sidde op selv, skifter man liggedelen ud med siddedelen. På mange duovogne er både siddedele og liggedele desuden vendbare.

  Med en duovogn har man desuden ofte mulighed for et såkaldt ”Travel System”. Dvs. at man ud over siddedele og liggedele også kan montere en kompatibel autostol direkte på vognens ramme. Dette kræver dog kompatible adaptere, hvis ikke man køber det som et komplet sæt. .
  Er 3 eller 4 hjul bedst?
  Dette er noget de lærde strides om. Nogle mener, at tre hjul er mindre stabilt, og at det gør det vanskeligere at køre i sne eller på grus- og skovstier. Andre er af den stik modsatte overbevisning, og foretrækker fire hjul. Det er altså smag og behag, som afgør det foretrukne antallet af hjul. Man bør dog være opmærksom på, at stabiliteten ikke er nævneværdig forskellig, da designet af moderne trehjulsvogne ofte er markant anderledes end vogne med 4 hjul. Vognene med tre hjul har ofte et lavere tyngdepunkt og et mere aflangt design, hvilket eliminerer risikoen for at vælte.
  Hvad er forskellen på en ergonomisk og en standard siddedel?
  En ergonomisk siddedel er skålformet og har ikke justerbart ryglæn. I stedet tippes hele siddedelen/sædet, når barnet skal sove - altså uden at sædet ændrer form. På den måde bliver barnet siddende i en ergonomisk hvilestilling med let bøjede knæ.

  En almindelig siddedel har justerbar ryg. Når dit barn skal sove, lægger du sædets ryglæn ned og får en tilnærmelsesvis flad overflade. Dette kaldes fuld hvileposition. En standard siddedel minder derfor mere om en flad seng i tilbagelænet position, end det ergonomiske sæde gør. På den anden side kan den ergonomiske siddedel give barnet bedre siddende støtte.
  Hvad er et Travel System? Findes dette til alle vogne?
  “Med et ”Travel System” menes der, at man har muligheden for at benytte en autostol til babyer (0-13 kg.) sammen med barnevognens ramme. Ikke alle barnevogne har denne mulighed, men langt de fleste duovogne har denne løsning, både på singlevognene og på søskendevognene.

  Et Travel System fungerer ved, at man ganske enkelt klikker autostolen direkte på barnevognsrammen, på sammen måde, som man gør med en siddedel eller en liggedel. På mange søskendevogne kan man til og med kombinere autostole, siddedele og liggedele efter behov, så der kan tages højde for det enkelte barn. For at montere autostolen på rammen, kræves der ofte specielle adaptere. Hos visse mærker indgår adapterne, men i andre tilfælde skal de tilkøbes.
  Hvornår skifter man fra liggedel til siddedel?
  Man kan gå væk fra liggedelen (barnevognskasse eller lift), når barnet er stort nok til at kunne sidde selv. Tidspunktet kan variere fra barn til barn, men ca. ved 6-månedersalderen er de fleste børn klar til dette. Det er vigtigt ikke at bytte til siddedelen for tidligt, da dette kan forårsage skader på barnets ryg og nakkehvirvler.
  Må man tage vognen med på flyrejsen?
  Der findes enkelte modeller, som kan klappes sammen og blive små nok til at følge flyselskabernes krav for håndbagage, men man skal altid forhøre sig med flyselskabet inden afrejse. Mange flyselskaber har retningslinjer og policies på netop dette punkt.
  Hvad er forskellen på en blød lift og en hård liggedel?
  En hård liggedel er det samme som en barnevognskasse, med hårde, stive kanter, mens en lift er lidt mindre og har bløde sider. Duovogne har ofte hårde liggedele, som monteres direkte på rammen, mens kombivogne har en blød lift, som placeres i den modificerede siddedel. Dette er også den primære forskel mellem duovogne og kombivogne.
  Hvad er forskellen på ”liggestilling” og ”fuld hvileposition”?
  Når det oplyses, at en barnevogn har ”fuld hvileposition”, betyder det at sædet kan indstilles til en tilnærmet, men ikke helt flad, position. Meget få vogne har fuld liggeposition, da dette kan flytte vognens tyngdepunkt for langt frem og resultere i, at vognen kan vælte. En ”hvileposition” eller ”fuld hvileposition”, som ikke er helt flad, er en udmærket soveposition for barnet.
  Hvad er en liggedel og en siddedel?
  En siddedel er sædet på vognen. Siddedelen kan enten være fastmonteret eller vendbar. På duovognsmodeller kan de også skiftes ud med liggedele og i mange tilfælde en autostol i størrelsen 0-13 kg. En liggedel er enten en blød lift eller en barnevognskasse med stive kanter og ofte en helt flad bund. De sidstnævnte finder du på duovognsmodeller.
  Hvad er en adapter?
  Når der refereres til adaptere, er der tale om ekstraudstyr, som skal bruges for at montere en autostol på vognens ramme. Dette gælder primært i duovognskategorien. Adapterne er oftest specificerede til bestemte typer og modeller af autostole og vogne. Adapterne leveres altid i par og kan enten købes separat eller medfølger ved køb af autostolen eller barnevognen.
  Hvad er en baby-autostol?
  Når der refereres til en autostol, menes der et børnesæde til brug i bilen. I denne guide er det nærmere bestemt en baby-autostol 0-13 kg, der menes.

   

  tillbaka.jpg