Guide – Vedligehold din barnevogn

 • topp-laga.jpg

  Det kan være svært at vælge den rette barnevogn, for der er meget at tænke over. Inden du køber din vogn, er det vigtigt at du spørger dig selv, hvad behovet er hos netop dig og din familie. Hvilke omgivelser og terræn skal vognen bruges i? Hvilke hjul skal vognen have? Skal den have tre eller fire hjul? Ja, listen er lang! Noget af det allervigtigste, når du vælger barnevogn, er at tage hensyn til det terræn du skal køre i og hvilken livsstil din familie har. Vælg en vogn som passer til jere hverdag, så slipper I for at slide hjulene unødigt. 

  Der er meget du kan gøre for at forebygge slitage og vedligeholde din vogn. Vi har samlet en række gode og simple tips til at forlænge din barnevogns levetid!

 • empty.png

Hold din barnevogn ren

 • Smørelse

  Frem med kluden og væk med snavset! Renhed er alpha og omega, hvis du vil holde din barnevogn i god stand; et rent stel forebygger unødigt slid og rustskader, og betyder et længere liv for din hjulede ven. Et par redskaber er fuldstændig essentielle i kampen mod mudder, støv og sand, men når først du har dem, er du næsten fuldt udrustet. På must-have-listen finder du: En microfiberklud, et smøremiddel og en silikonespray.

  Sørg for at komme godt ind omkring egerne, når du tørrer vognen af, og vær ekstra opmærksom på alle de bevægelige dele; på denne måde holder du ikke bare vognen pæn og indbydende, men mindsker også risikoen for, at noget sætter sig i klemme og gør det svært, at manøvrere vognen.

 • Smør ordentligt

  Uanset hvor meget du pudser og puster, vil din vogn før eller senere behøve et godt smøremiddel. Tag dig tid til at pille hjulene af vognen, så de kan blive smurt ind på alle leder og kanter før du sætter dem på igen; på denne måde kommer du ikke til at glemme en bestemt vinkel eller at hoppe over et besværligt stykke. Husk at drejelige hjul behøver en smule ekstra kærlighed, så giv dem en tur med smøremidlet en smule oftere end de faste.

 • Belastning af barnevognen

  Det er vigtigt, at du ikke overskrider den anbefalede grænse for belastning af din vogn, uanset om det gælder et tungt barn i klapvognssædet, eller en stor indkøbspose i barnevognens varekurv. Grænsen bør ikke blot respekteres af almindelige sikkerhedshensyn for dig og dit barn, men også på grund af risikoen for, at du skader din vogn permanent. Visse skader kan være svære at reparere og være til stor irritation i fremtiden. De mest almindelige skader i sammenhæng med overbelastning af vognen, får vognen til at køre skævt.

 • Hjul

  Sørg for at snavs, mudder og sand ikke sætter sig fast om barnevognens forankringspunkter. Dette gælder specielt hjulene, som kan blive svære at styre, hvis noget kommer i klemme. Indtørret mudder og lignende kan også nemt forårsage lydergener i form af knirken og knasen, men denne slags problemer er heldigvis nemme at løse - anvend bare en silikonespray på de påvirkede dele og lad vognen stå natten over for fuld effekt.

  Ejer du en barnevogn med lufthjul bør du altid lade den stå på en almindelig måtte, når den ikke er i brug; dette mindsker risikoen for en punktering. Undgå at parkere lufthjulene på en plastikmåtte, da dette kan efterlade mærker, som ikke kan fjernes. Skulle dit lufthjul punktere, kan du reparere det, præcis som på en cykel. Vær opmærksom på hvor du kører og sørg altid for, at dækkene er godt pumpede.

 • Betræk

  Når det regner eller sner, er det vigtigt at du beskytter din barnevogn med et regnslag. Langt de fleste vogne er udstyrede med imprægnerede tekstiler, men i visse tilfælde kan fugten alligevel trænge igennem stoffet og forårsage mug, eller andre typer af fugtskader. 

 • 3 hurtige med Jollyrooms barnevognsekspert, Staffan Åberg

  Staffan Åberg arbejder som barnevogns- og autostolsekspert på Jollyroom. Her kommer hans tre bedste råd til, hvordan man holder sin barnevogn godt vedlige:

  • Sørg for at holde hjulenes forankringspunkter fine og rene, og glem ikke at smøre dem - de skal smøres ind mindst en gang hver tredje måned! Om vinteren kan det være nødvendigt at rengøre hjulene en gang om ugen, da denne periode typisk indebærer sne, saltede fortove og mere stædigt snavs på grund af fugtigheden i luften. Generelt så anbefaler jeg, at man smører hjulene ind hver gang man har gjort dem rene; brug silikonespray til forankringer i plastik og universalfedt til metal.

   

  • Din vogn har en grænse for, hvor høj belastning den tåler og det er vigtigt at du ikke overskrider den. Overbelaster du din vogn kan det lede til, at den begynder at køre skævt, eller at noget går i stykker. Nogle glemmer at belastningsgrænsen også gælder, når man eksempelvis har pakket vognen ned i bilens bagagerum; derfor skades mange vogne som resultat af, at man har placeret tung bagage ovenpå den sammenpakkede barnevogn.

   

  • Mange irriteres af knirken fra deres barnevognsstel, men det er faktisk virkelig nemt at løse problemet. En smule silikonespray, sprayet direkte på de knirkende dele, kan løse langt de fleste lydgener.