•  

  Guide til

  Autostole

  Velkommen til vores autostolsguide! Her kan du finde alt det, du har brug for at vide, for at vælge den rigtige autostol og sikre en tryg og sikker køretur. Vi guider dig gennem forskellige autostolstyper, den korrekte montering i bilen, reglerne du skal følge og meget mere.

   

 • Vælg den korrekte størrelse og vægtklasse

  Der findes forskellige autostolstyper. Det er vigtigt at tage hensyn til dit barns alder, vægt og højde. Et barn har brug for tre forskellige autostole i takt med, at det vokser, og der findes endda visse modeller, der passer til et større intervaller. Herunder kan du læse mere om, hvor længe de forskellige autostolsmodeller skal bruges, og hvornår det er tid til at skifte til den næste autostol.

 • Montering, som passer til din bil

  Når du køber en autostol, er det vigtigt at gennemlæse monterings- og brugvejledningerne og vælge en, der kan monteres i og er kompatibel med din bil. Visse autostole kan monteres med både sikkerhedssele og ISOFIX, som findes i nyere bilmodeller.

 • Bilstolsguide-ISOFIX.png

  ISOFIX-montering

  ISOFIX er et internationalt standardiseret forankringssystem til autostole, hvor både bilen og stolen er udstyret med to metalbøjler, der bruges til at sætte stolen sikkert fast i bilen. Disse metalbøjler sikrer, at autostolen sidder ordentligt fast på bilturen.

  Læs mere
  Med ISOFIX, er det let at sikre en korrekt montering og afmontering – du skal blot klikke autostolens bøjler ind i bilens ISOFIX-låse. Kontroller altid en ekstra gang for at sikre dig, at autostolen er låst forsvarligt fast i bilens ISOFIX-system.
  De fleste moderne biler har et indbygget ISOFIX-system. Bilens ISOFIX-låse findes i bagsædet, mellem sædet og ryglænet. Nogle biler har også ISOFIX-låse på midtersædet og på forsædet i passagersiden. Du kan finde disse låse ved at føre en hånd ind og føle efter. Vægtgrænsen er ofte lavere for autostole med ISOFIX end dem, der er selemonterede, da systemet skal kunne tåle den belastning, der opstår ved en evt. kollision.
 • Bilstolsguide-Basmontering.png

  Montering med base

  En base kan monteres i bilen, så du lettere kan montere og afmontere autostolen, alt efter behov. Dette er en smart løsning, hvis autostolen ofte skal flyttes mellem forskellige biler, eller hvis babyautostolen også bruges på en barne- eller klapvogn.

  Læs mere
  Basen bruges oftest til babyautostole, men kan også bruges til nogle større autostole (9-18 kg). Selve basen kan monteres med bilens sikkerhedssele (selebaser), eller med ISOFIX-systemet (ISOFIX-baser). Begge basetyper er oftest udstyret med et stabilt støtteben.
 • Bilstolsguide-Bältesmontering.png

  Selemontering

  Hvis din bil ikke har et ISOFIX-system, kan du for det meste også montere autostolen med bilens trepunktssele. Denne monteringsmetode er lige så sikker, som hvis du bruger ISOFIX og yder også god beskyttelse ved eventuelle kollisioner.

  Læs mere
  Det er vigtigt at sørge for, at sikkerhedsselen ikke er foldet eller vredet, og at den er placeret rigtigt i stolens låse og holdere.
 • Korrekt placering af autostolen i bilen

  For at gøre bilrejsen så behagelig og sikker som mulig for alle passagerer, er det vigtigt, at autostolen placeres korrekt i bilen.

 • Bagudvendte autostole

  - Den sikreste placering for 0-5-åriga børn.
  - Fordeler kollisionskraften jævnt over en større overflade.
  - Mindre belastning på hoved og nakke.
  - Mindre risiko for, at barnet glider ud af selen.

  Det anbefales, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt, og indtil de er mindst 4-5 år gamle, eller overskrider maksgrænsen for vægt og højde for den pågældende autostol og babyautostole skal altid bruges bagudvendt. Der findes bagudvendte autostole, der kan bruges helt op til at barnet er 7 år gammelt. Hvis du vil have at dit barn skal sidde bagudvendt så længe som muligt er det godt at kigge efter en autostol med så høj vægt- og højdegrænse som muligt. 

  Tests viser, at en bagudvendt placering af autostolen er mere sikker end fremadvendt, da kraften fra en eventuel ulykke bliver fordelt over en større overflade, og belastningen på barnets hoved og nakke er meget lav. Det kræver dog ofte mere plads i bilen at have autostolen placeret bagudvendt.

 • Bilstolsguiden-Bakåtvända_DK.png
 • Vendbare, drejbare og fremadvendte autostole

  - Fremadvendt retning anbefales kun fra 4-5-årsalderen.
  - Let at tage barnet ind og ud af bilen.
  - Fylder mindre i bilen.

  Læs mere:
  Vendbare autostole kan bruges i længere tid, da de både kan bruges fremad- og bagudvendt. Når dit barn er stort nok (fra 4-5-årsalderen), kan du vende autostolen i stedet for at købe en helt ny.

  Når barnet er ældre end 4–5 år kan det sidde i en fremadvendt autostol. Visse autostole er drejbare 180 eller 360 grader, hvilket mindsker belastningen på din ryg, når du løfter dit barn ind og ud af autostolen, da du kan dreje autostolen mod bildøren.
 • Placering på bagsæde eller forsæde

  - Forsædet og bagsædet er lige sikkert.
  - Der er mere plads på forsædet.
  - Deaktiver altid airbaggen.

  Læs mere:
  Dit barn sidder sikkert uanset, om autostolen er monteret på forsædet eller bagsædet. Placeres autostolen på forsædet, kræves det, at bilens airbag skal deaktiveres.

  At sidde ved en aktiv airbag udgør en stor risiko for dit barn, specielt placeret bagudvendt. Det kan være en fordel at have barnet ved siden af sig, når man kører. Men hold ind til siden, hvis du skal tage dig af dit barn, så du hele tiden kan være opmærksom på trafikken, mens du kører bil.
 • Certificeringer og tests

  Alle autostole skal være godkendt i overensstemmelse med den gældende EU-standard. Når du leder efter en autostol, kan du finde flere forskellige tests og certificeringer, og her kan du læse om de mest almindelige.

 • ECE R44.04

  Den europæiske standard for autostole.

  - Testes for frontalsammenstød og påkørsel bagfra.
  - Testes udfra barnets forskellige vægtklasser.
  - Autostolen skal bruges bagudvendt indtil barnet vejer 9 kg.

  Læs mere:
  Den europæiske certificering er blevet revideret flere gange, og den gældende version kaldes ECE R44.04 (tidligere R44.03.

  Testen inddeles i vægtklasserne:
  - Gruppe 0, der gælder 0-10 kg.
  - Gruppe 0+, der gælder 3-13 kg.
  - Gruppe I, der gælder 9-18 kg.
  - Gruppe II, der gælder 15-25 kg.
  - Gruppe III, der gælder 22-36 kg.
 • i-Size

  Ny europæisk standard for test af autostole.

  - Testes for sidekollision, frontalsammenstød og påkørsel bagfra.
  - Testes både ud fra barnets højde og vægt.
  - Den bagudvendte position er obligatorisk, indtil barnet er 15 måneder gammelt, men det anbefales at fortsætte med at køre bagudvendt, så længe det er muligt for barnet og den valgte autostol.

  Læs mere:
  I-Size, der formelt bliver kaldt UNECE R129 er på nuværende tidspunkt en frivillig ny europæisk standard for autostole, der på lang sigt vil inkludere alle autostole, som sælges i Europa.

  Til forskel fra ECE, der arbejder med vægtklasser, inddeler i-Size også autostolene i forskellige højdegrupper. Alle i-Size-godkendte stole monteres med ISOFIX og er også testet for sidekollisioner.
 • Plustest

  En mere udførlig og  kompletterende, svensk kollisionstest.

  - Testes ved højere hastighed end europæiske standarder. 
  - Testes med kortere bremsestrækning.
  - Alle godkendte autostole skal bruges bagudvendt.

  Læs mere:
  En plustestet autostol garanterer, at dit barn ikke vil blive udsat for livstruende eller svære nakkeskader ved frontalt sammenstød. I plustesten måles kraften i forsøgsdukkens nakke ved hjælp af sensorer.

  Dette gælder ikke fremadvendte autostole, da kraften på forsøgsdukkens nakke vil være alt for stor. Testen udføres på autostole, der er godkendt til maksimalt 18 kg med ISOFIX eller maksimalt 25 kg for selemonterede autostole.

  Testen udføres af svenske VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitution for det svenske marked.
 • Regler og anbefalinger

  Når du kører med dit barn i bilen, er du som fører ansvarlig for, at barnet er fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr. Læs mere om regler og anbefalinger herunder.

 • Hvad siger den danske lovgivning om brug af autostole?
  - Børn under tre år og børn under 135 cm skal anbringes i en autostol eller i sikkerhedsudstyr, der er tilpasset barnets højde og vægt.
  - Hvis kun forsædet i bilen er forsynet med sikkerhedsseler, skal du placere barnet på forsædet i en fastspændt barnestol, som passer til barnets højde og vægt.
  - Du må kun anvende en bagudvendt barnestol på forsæde med en frontairbag, hvis airbaggen er deaktiveret.
  - Hvis hverken forsæde eller bagsæde har sikkerhedssele, hvor der kan monteres særligt tilpasset sikkerhedsudstyr, må børn under tre år ikke medbringes. Børn på tre år og derover med en højde på under 135 cm skal benytte bagsædet.
  - Autostolen skal være godkendt i overensstemmelse med EU-certificeringerne ECE 44–03, ECE 44–04 eller i-Size (UNECE R129).
  - Ifølge færdselsloven, er det føreren af bilen, der har ansvaret for, at børn under 15 år sidder fastspændt i bilen.
  Hvor længe må et barn sidde i en autostol?
  En autostol er noget af det sikreste beskyttelsesudstyr, som findes til dit barn, og dit barn undgår rygskader, når det sidder i en. Jo ældre dit barn er, desto stærkere og mere udviklet er ryggen.

  Når dit barn er nyfødt, anbefales det at kun tage på korte bilrejser i de første måneder. Ved længere køreture, er det vigtigt at holde pauser hver halve time. Hvis dit barn er faldet i søvn i autostolen, kan du forsigtig flytte det. Dette sikrer, at dit barn ikke kommer til at sidde for længe i den samme position.
  Hvordan passer jeg bedst på min autostol?
  En autostol kan holde i ca. 10 år, hvis den er velholdt og ikke har været udsat for en ulykke. Hvis en autostol har været i en ulykke, skal den udskiftes øjeblikkelig.

  En babyautostol holder i kortere tid, fra 5 til 7 år, på grund af den øgede slitage. Når autostolen bliver ældre, er der risiko for, at materialet bliver slidt og opfører sig anderledes, og derfor er der ikke garanti for den samme sikkerhed. Du kan forlænge stolens levetid ved at passe på den – især når den flyttes mellem forskellige biler.

  Regelmæssig vedligeholdelse af din autostol sikrer, at den holder længere. Betrækket er ofte aftageligt og kan vaskes i vaskemaskine – følg blot vaskeanvisningen. Autostolens sikkerhedssele kan du tørre af med en fugtig klud.
  Er det sikkert at købe en brugt autostol?
  Man kan genbruge autostole, men der er visse ting, man skal være opmærksom på, især hvis du køber autostolen af nogle, du ikke kender. Tjek, at autostolen ikke er mere end fem år gammel, og at den ikke har været med i en ulykke, da dette kan have svækket dens skal og indvendige dele, så der ikke længere er garanti for den samme sikkerhed. Hvis du køber en brugt autostol, skal du sørge for at få manualen med, så du kan montere den korrekt i bilen.
  Kan barnet have overtøj på i autostolen?
  Hvis dit barn er klædt i for stort overtøj som fx en vinterjakke eller flyverdragt, er der risiko for, at det ikke er tilstrækkeligt fastspændt, og at trykket er for stort på barnets krop, hvilket udgør en stor sikkerhedsrisiko ved en eventuel kollision. Selv om du trækker sikkerhedsselen, så meget du kan, strammer den bare på overtøjet, og der kan være op til 5 cm fra dit barns krop til sikkerhedsselen.

  Selvfølgelig skal dit barn ikke fryse, og en tynd jakke eller fleecetrøje kan sagtens holde dit barn varmt på køreturen. Du kan også med fordel varme bilen op, inden I kører. Tæpper og køreposer er også gode alternativer, når dit barn skal holde varmen i bilen.

   
 • Bilstolsguide-Godkända.png

  Når du køber autostol hos Jollyroom er du garanteret, at den er godkendt
  i henhold til gældende love og regler

   

 • Husk tilbehøret!

  Her kan du læse om det alt det bedste tilbehør, der både kan forlænge autostolens holdbarhed og gøre køreturen mere behagelig og sjov for dit barn.

 • Komfort
   

  Bilspejle

  Hold øje med dit barn, mens du kører, med et smart spejl

  Shop her →
   

  Selebeskyttere

  Sørg for at sikkerhedsselen sidder godt over dit barn med en blød selebeskytter. Sørger også for, at dit barn ikke får mærker.

  Shop her →
   

  Solskærme

  Sæt en solskærm på vinduet, så dit barn ikke bliver udsat for direkte sollys. En solskærm sørger også for, at bilen og autostolen ikke bliver for varme.

  Shop her →
   

  Køreposer

  Et godt alternativ til overtøj i bilen! Med en varm kørepose får dit barn en hyggelig køretur. Køreposen er let at montere i babyautostolen, så dit barn kan sidde trygt og behageligt.

  Shop her →
   

  Nakkepuder

  Gode til større børn, der sidder på en selepude uden ryglæn. En nakkepude vil helt sikkert gøre køreturen ekstra behagelig.

  Shop her →
   

 • Holdbarhed
   

  Hynder & Betræk

  Det er lettere at holde autostolen ren med en hynde eller et betræk, der er let at vaske og sikrer en god luftcirkulation under dit barn. En hynde gør siddefladen behagelig i al slags vejr og forskellige temperaturer og den beskytter også autostolen for slid.

  Shop her →
   

  Sædebeskyttere

  Beskyt bilsædet mod ivrige fødder og mærker fra autostolen. Der findes også sædebeskyttelse, der placeres under autostolen for at beskytte betrækket mod stolens belastning, trykskader, smuds og flænger. Sædebeskyttelsen tilpasser sig formen på alle sæder og holder autostolen på plads.

  Shop her →
   

  Transporttasker

  En transporttaske er et praktisk tilbehør til din autostol, der beskytter autostolen i forbindelse med, at man skal transportere eller opbevare den. 

  Shop her →
   

 • Underholdning
   

  Opbevaringslommer

  Brug opbevaringslommen til opbevaring af alt lige fra tabletten til bøger og puslespil. Dit barn kan selv nå sine ting og underholde sig selv på køreturen.

  Shop her →
   

  Bamser

  Børn kan let miste tålmodigheden, når de skal rejse langt. Sørg for, at dit barn har blødt legetøj lige ved hånden – sæt fx yndlingstøjdyret fast på autostolen, så det ikke falder ned, mens I kører.

  Shop her →
   

  Sutter

  Hvis dit barn bruger sut, er det en god idé at have flere sutter liggende i autostolen, så dit barn selv kan få fat i dem. Et godt tip er at sætte sutten fast i en suttekæde på autostolen.

  Shop her →
   

 • Ekstra guidning
  i Club Jollyroom

  Meld dig ind i vores kundeklub, Club Jollyroom, hvor vi hjælper hinanden. Her kan du stille spørgsmål om produkter, samtidig med at du kan hjælpe andre ved at dele dine erfaringer. Vores produkteksperter er også en del af klubben, så de kan hjælpe, hvis der er nogen, som har brug for ekstra guidning.

  Glem ikke, at du også altid kan kontakte vores kundeservice, hvis du har brug for ekspertrådgivning eller andet.

  Udforsk vores community her →

 • Barnvagnsguiden-ClubJollyroom.jpg

Bestsellere