• Autostolsguide

  Velkommen til vores autostolsguide! Her kan du finde alt det, som du har brug for at vide, for at vælge den perfekte autostol til dit barn og sikre en tryg og sikker køretur. Vi guider dig gennem forskellige autostolstyper, den korrekte montering i bilen, reglerne du skal følge og meget andet.

 • Her kan du læse mere om de vigtigste ting, som du skal tænke på, når du køber en autostol:

 • nr 1.jpg


   Vælg den korrekte størrelse og vægtklasse

 • Der findes forskellige autostolstyper. Det er vigtigt at tage hensyn til dit barns alder, vægt og højde. Et barn har brug for tre forskellige autostole i takt med, at det vokser, og der findes endda visse modeller, der passer til et større vægtinterval. Herunder kan du læse mere om, hvor længe de forskellige autostolsmodeller skal bruges, og hvornår det er tid til at skifte til den næste autostol.

 • nr 2.jpg


    Montering, som passer til din bil

 • Når du køber en autostol, er det vigtigt at gennemlæse monteringsvejledningerne og vælge en, der kan monteres i og er kompatibel med din bil. Visse autostole kan monteres med både sikkerhedssele og ISOFIX, som findes i nyere bilmodeller.

 • isofix.jpg

  ISOFIX-montering

  ISOFIX er et internationalt standardiseret forankringssystem til autostole, hvor både bilen og stolen er udstyret med to metalbøjler, der bruges til at sætte stolen sikkert fast i bilen. Disse metalbøjler sikrer, at autostolen ikke bevæger sig på køreturen.

  Mere info:
  Med ISOFIX, er det let at sikre en korrekt montering og afmontering – du skal blot klikke autostolens bøjler ind i bilens ISOFIX-låse. Tjek altid en ekstra gang for at sikre dig, at autostolen er låst forsvarligt fast i bilens ISOFIX system.
  De fleste moderne biler har et indbygget ISOFIX-system. Bilens ISOFIX-låse findes i bagsædet, mellem sædet og ryglænet. Nogle biler har også ISOFIX-låse på midtersædet og på forsædet i passagersiden. Du kan finde disse låse ved at føre en hånd ind og føle efter. Vægtgrænsen er ofte lavere for autostole med ISOFIX end dem, der er selemonterede, da systemet skal kunne tåle den belastning, der opstår ved en eventuel kollision.
 • bas.jpg

  Montering med base

  En base kan monteres i bilen, så du lettere kan montere og afmontere autostolen, alt efter behov. Dette er en smart løsning, hvis autostolen ofte skal flyttes mellem forskellige biler, eller hvis babyautostolen også bruges på barnevognen.

  Mere info:
  Basen bruges oftest til babyautostole, men kan også bruges til nogle autostole (9-18 kg). Selve basen kan monteres med bilens sikkerhedssele (selebaser), eller med ISOFIX-systemet (ISOFIX-baser). Begge basetyper er udstyret med et stabilt støtteben.
 • bälte.jpg

  Selemontering

  Hvis din bil ikke har et ISOFIX-system, kan du montere autostolen med bilens trepunktssele. Denne monteringsmetode er lige så sikker, som hvis du bruger ISOFIX og yder god beskyttelse ved eventuelle kollisioner.

   
  Mer info:
  Sørg for, at sikkerhedsselen ikke er foldet, og at den er placeret rigtigt i stolens låse og holdere.
 • nr 3.jpg


    Placér autostolen korrekt i bilen

 • For at gøre bilrejsen så behagelig og sikker som mulig for alle passagerer, er det vigtigt, at autostolen placeres korrekt i bilen.

 • bakåtvända-DK.jpg

  Bagudvendte autostole

  Det anbefales, at børn sidder bagudvendt så længe som muligt, og indtil de er mindst 4-5 år gamle. Babyautostole skal altid bruges bagudvendt.

  Mere info:
  Tests viser, at en bagudvendt placering af autostolen er mere sikker end fremadvendt, da kraften fra en eventuel ulykke bliver fordelt over en større overflade, og belastningen på barnets hoved og nakke er meget lav. Det kræver dog ofte mere plads i bilen at have autostolen placeret bagudvendt.
 • vändbara-DK.jpg

  Vendbare, drejbare og fremadvendte autostole

  Vendbare autostole kan bruges i længere tid, da de både kan bruges fremad- og bagudvendt. Når dit barn er stort nok (fra 4-5-årsalderen), kan du vende autostolen i stedet for at købe en helt ny.

  Mere info:
  Visse autostole er drejbare 180 eller 360 grader, hvilket mindsker belastningen på din ryg, når du hjælper dit barn ind og ud af autostolen, da du kan dreje autostolen mod bildøren.
 • placera fram el bak-DK.jpg

  Placering på bagsæde eller forsæde

  Dit barn sidder sikkert uanset, om autostolen er monteret på forsædet eller bagsædet. Placeres autostolen på forsædet, kræves det, at bilens airbag skal deaktiveres.

  Mere info:
  At sidde ved en aktiv airbag udgør en stor risiko for dit barn, specielt placeret bagudvendt. Det kan være en fordel at have barnet ved siden af sig, når man kører. Men hold ind til siden, hvis du skal tage dig af dit barn, så du hele tiden kan være opmærksom på trafikken, mens du kører bil.
 • nr 4.jpg


    Regler & anbefalinger

 • Når du kører med dit barn i bilen, er du som fører ansvarlig for, at barnet er fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr. Læs mere om regler og anbefalinger herunder.

 • Hvad siger den danske lovgivning om brug af autostole?

  • Børn under tre år og børn under 135 cm skal anbringes i barnestol eller i sikkerhedsudstyr, der er tilpasset barnets højde og vægt.
  • Hvis kun forsædet i bilen er forsynet med sikkerhedsseler, skal du placere barnet på forsædet i en fastspændt barnestol, som passer til barnets højde og vægt.
  • Du må kun anvende en bagudvendt barnestol på forsæde med en frontairbag, hvis airbaggen er deaktiveret.
  • Hvis hverken forsæde eller bagsæde har sikkerhedssele, hvor der kan monteres særligt tilpasset sikkerhedsudstyr, må børn under tre år ikke medbringes. Børn på tre år og derover med en højde på under 135 cm skal benytte bagsædet.
  • Autostolen skal være godkendt i overensstemmelse med EU-certificeringerne ECE 44–03, ECE 44–04 eller i-Size (UNECE R129).
  • Ifølge færdselsloven, er det føreren af bilen, der har ansvaret for, at børn under 15 år sidder fastspændt i bilen.

  Læs mere på https://politi.dk/faerdsel/faerdselsregler/boern-i-bilen og https://www.fstyr.dk/da/Krav-til-sikkerhedsudstyr/Sikkerhedsudstyr-til-boern-i-biler.

  Hvor længe må dit barn sidde i autostolen?

  En autostol er noget af det sikreste beskyttelsesudstyr, som findes til dit barn, og dit barn undgår rygskader, når det sidder i en. Jo ældre dit barn er, desto stærkere og mere udviklet er ryggen.

  Når dit barn er nyfødt, anbefales det at kun tage på korte bilrejser i de første måneder. Ved længere køreture, er det vigtigt at holde pauser hver halve time. Hvis dit barn er faldet i søvn i autostolen, kan du forsigtig flytte det. Dette sikrer, at dit barn ikke kommer til at sidde for længe i den samme position.

 • Hvordan passer jeg bedst på min autostol?

  En autostol (9-18 kg) kan holde i ca. 10 år, hvis den er velholdt og ikke har været udsat for en ulykke. Hvis en autostol (9-18 kg) har været i en ulykke, skal den udskiftes øjeblikkelig.

  En babyautostol holder i kortere tid, fra 5 til 7 år, på grund af den øgede slitage. Når autostolen bliver ældre, er der risiko for, at materialet bliver slidt og opfører sig anderledes, og derfor er der ikke garanti for den samme sikkerhed. Du kan forlænge stolens levetid ved at passe på den – især når den flyttes mellem forskellige biler.

  Regelmæssig vedligeholdelse af din autostol sikrer, at den holder længere. Betrækket er ofte aftageligt og kan vaskes i vaskemaskine – følg blot vaskeanvisningen. Autostolens sikkerhedssele kan du tørre af med en fugtig klud.

  Er det sikkert at købe en brugt autostol?

  Man kan genbruge autostole, men der er visse ting, man skal være opmærksom på, især hvis du køber autostolen af nogle, du ikke kender. Tjek, at autostolen ikke er mere end fem år gammel, og at den ikke har været med i en ulykke, da dette kan have svækket dens skal og indvendige dele, så der ikke længere er garanti for den samme sikkerhed. Hvis du køber en brugt autostol, skal du sørge for at få manualen med, så du kan montere den korrekt i bilen.

  Kan barnet have overtøj på i autostolen?

  Hvis dit barn er klædt i for stort overtøj som fx en vinterjakke eller flyverdragt, er der risiko for, at det ikke er tilstrækkeligt fastspændt, og at trykket er for stort på barnets krop, hvilket udgør en stor sikkerhedsrisiko ved en eventuel kollision. Selv om du trækker sikkerhedsselen, så meget du kan, strammer den bare på overtøjet, og der kan være op til 5 cm fra dit barns krop til sikkerhedsselen.

  Selvfølgelig skal dit barn ikke fryse, og en tynd jakke eller fleecetrøje kan sagtens holde dit barn varmt på køreturen. Du kan også med fordel varme bilen op, inden I kører. Tæpper og køreposer er også gode alternativer, når dit barn skal holde varmen i bilen.

 • nr 5.jpg


  Certificeringer & tests

 • Autostole skal være godkendt i overensstemmelse med den gældende EU-standard. Når du leder efter en autostol, kan du finde flere forskellige tests og certificeringer, og her kan du læse om de mest almindelige.

 • r44.04-DK.jpg

  ECE R44.04

  Den europæiske certificering er blevet revideret flere gange, og den gældende version kaldes ECE R44.04 (tidligere R44.03.

  Mere info:
  Testen inddeles i vægtklasserne:
  • Gruppe 0, der gælder op til 10 kg
  • Gruppe 0+, der gælder 3-13 kg.
  • Gruppe I, der gælder 9-18 kg.
  • Gruppe II, der gælder 15-25 kg.
  • Gruppe III, der gælder 22-36 kg.
 • i-size-DK.jpg

  i-Size

  I-Size, der formelt bliver kaldt UNECE R129 er en frivillig ny europæisk standard for autostole, der på lang sigt vil inkludere alle autostole, som sælges i Europa.

  Mere info:
  Til forskel fra ECE, der arbejder med vægtklasser, inddeler i-Size også autostolene i forskellige højdegrupper. Alle i-Size-godkendte stole monteres med ISOFIX og er også testet for sidekollisioner..
 • plustest-DK.jpg

  Plustest

  En plustestet autostol (9-18 kg) garanterer, at dit barn ikke vil blive udsat for livstruende eller svære nakkeskader ved frontalt sammenstød. I plustesten måles kraften i forsøgsdukkens nakke ved hjælp af sensorer.

  Mere info:
  Dette gælder ikke fremadvendte autostole (9-18 kg), da kraften på forsøgsdukkens nakke vil være alt for stor. Testen udføres på autostole (9-18 kg), der er godkendt til maksimalt 18 kg med ISOFIX eller maksimalt 25 kg for selemonterede autostole (9-18 kg). Testen udføres af VTI, Statens Väg- och Transportforskningsinstitution for det svenske marked.
 • nr 6.jpg


    Husk tilbehøret!

 • Her viser vi dig det bedste tilbehør, så du både kan forlænge din autostols brugstid og gøre køreturen behagelig og sjov for de mindste.

 • Vedligeholdelse

  sittdynor-DK.jpgDet er lettere at holde autostolen ren med en hynde, der er let at vaske og sikrer en god luftcirkulation under dit barn. En hynde gør siddefladen behagelig i al slags vejr og forskellige temperaturer.

  sätesskydd-DK.jpgBeskyt bilsædet mod ivrige fødder og mærker fra autostolen. Der findes også sædebeskyttelse, der placeres under autostolen for at beskytte betrækket mod stolens belastning, trykskader, smuds og flænger. Sædebeskyttelsen tilpasser sig formen på alle sæder og holder autostolen på plads.

 • Underholdning

  prylfickor.jpgBrug opbevaringslommen til opbevaring af alt lige fra tabletten til bøger og puslespil. Dit barn kan selv nå sine ting og underholde sig selv på køreturen.

  gosedjur.jpgBørn kan let miste tålmodigheden, når de skal rejse langt. Sørg for, at dit barn har blødt legetøj lige ved hånden – sæt fx yndlingstøjdyret fast på autostolen, så det ikke falder ned, mens I kører.

  nappar.jpgHvis dit barn bruger sut, er det en god idé at have flere sutter liggende i autostolen, så dit barn selv kan få fat i dem. Et godt tip er at sætte sutten fast i en suttekæde på autostolen.

 • En behagelig rejse

  Bilspegel-DK.jpgHold øje med dit barn, mens du kører.

  bältesskydd-DK.jpgSørg for at sikkerhedsselen sidder godt over dit barn med en blød selebeskytter. Sørger også for, at dit barn ikke får mærker.

  solskydd-DK.jpgSæt en solskærm på vinduet, så dit barn ikke bliver udsat for direkte sollys. En solskærm sørger også for, at bilen og autostolen ikke bliver for varme.

  åkpåsar-DK.jpgEt godt alternativ til overtøj i bilen! Med en varm kørepose får dit barn en hyggelig køretur. Køreposen er let at montere i babyautostolen, så dit barn kan sidde trygt og behageligt.

  filtar-DK.jpgMed et blødt tæppe bliver luren på bagsædet ekstra hyggelig for dit barn.

  nackkuddar-DK.jpgGode til større børn, der sidder på en selepude uden ryglæn. En nakkepude vil helt sikkert gøre køreturen ekstra behagelig.