Dit barns udvikling første år

Det første år i dit barns liv er spændende både for dig og dit barn. Børn udvikler sig i forskellig takt, men der er stadig nogle generelle ting, der er normale og typiske for de fleste. I dagens artikel kan du læse om børns udvikling det første år.

Børn udvikler sig allermest i det første leveår, sammenlignet med alle andre år. Det første år kan bedst beskrives som lidt af en rutschebanetur – en turbulent tid for både dig og din baby! Nedenfor gennemgår vi nogle af de udviklingstrin, dit barn gennemgår de første 12 måneder af sit liv. Husk på, at alle børn er unikke og udvikler sig i deres egen takt.

0-4 måneder
Det første halve år er den lille fuldstændig afhængig af dig. I starten handler alt om nærhed og tryghed. En helt ny verden åbner sig, og hvert indtryk er nyt. Derfor er det vigtigt med nærhed fra både familiemedlemmer og andre vigtige personer i barnets omgivelser. Der sker en masse både fysisk og psykisk for den lille de første måneder. Dit barn begynder at ”opdage” sin egen krop, fx tæer, hænder og fødder. Dit barn udvikler også hurtigt evnen til at lave forskellige ansigtsudtryk og efter cirka 8 uger, plejer du at kunne høre de første grin.

Tips til dig som forælder:
1. Ophold jer ikke for mange forskellige steder i starten. Skab et trygt miljø, som dit barn kan genkende. Derefter kan du langsomt begynde at introducere barnet for nye miljøer og omgivelser.
2. Hav dit barn nær dig. Hud mod hud, kys, øjenkontakt – masser af tryghed og hygge!
3. En bæresele eller strækvikle er ideel til skabe tryghed og have dit barn tæt på dig. En sutteklud kan give ekstra tryghed og bliver helt sikkert dit barns bedste ven.

4-8 måneder
I denne periode begynder barnets sanser at udvikle sig i endnu højere grad. Dit barn bliver mere nysgerrigt, og der står ofte leg og spilopper på programmet. Dit barn begynder at gribe fat i ting, bide, dufte, smage og lytte. Mange begynder at vende sig om og sidde oprejst, med eller uden støtte. Barnet begynder at føle sig som en egen person og reagerer på simple ord, som fx ”nej” og vil også kunne genkende og forstå dit tonefald, og om du er glad eller sur. Nogle børn bliver generte og kan have problemer med at falde i søvn. Desuden kan barnet opleve at have mareridt.

Tips til dig som forælder:
1. En rigtig god idé er legetøj med lyd, der er stimulerende for nysgerrige børn og udvikler hørelsen, synssansen og barnets bevægelsesevne. Find på små, simple lege, der indeholder remser og kropssprog.  
2. Et aktivitetstæppe lærer dit barn at bevæge sig og bruge kroppen.
3. Gør dit barns seng ekstra hyggelig og tryg med for eksempel en uro, som kan berolige dit barn og hjælpe det med at falde i søvn. Men dit barn vil selvfølgelig have sin mor eller far, når de uhyggelige drømme kommer, og her er en babyalarm en uundværlig hjælper.

8–12 måneder
Nu begynder din baby for alvor at forstå sine omgivelser og følelser. Dit barn vil løse opgaver på egen hånd og bliver mere social. Men i denne periode kan du også opleve, at dit barn bliver genert og bange for fremmede ting. Det er svært at vænne sig til nye ting. Nysgerrigheden bliver måske erstattet med ængstlighed og en søgen efter nærhed. Denne ængstlighed hænger sammen med, at barnet begynder at forstå, at det er hos forældrene, der findes tryghed. Dette er også tidspunktet, hvor dit barn begynder at udvikle sit sprog, og de første ord vil typisk komme i denne periode. Samtidig begynder dit barn også at bevæge sig ved egen hjælp – nogle kravler, nogle maver sig afsted og andre rejser sig op og begynder at tage de første, spæde skridt. Og vupti, inden du får set dig om, skal I fejre, at den lille er blevet 1 år!

Tips til dig som forælder:
1. Stimulerende legetøj såsom klodser, der kan vælte, er ofte populære i denne periode. En anden mulighed er pædagogiske og lærerige bøger, som udvikler og underholder dit barn.
2. Snak med dit barn og giv forklaringer, når I laver ting sammen. For eksempel kan du rulle en bold til dit barn og forklare, hvad du har gjort. Fokusér på, hvad dit barn rent faktisk kan i stedet for hvad det ikke kan – på den måde vil dit barn helt sikkert elske at lære mere.
3. Lad dit barn øve sig i at spise selv – også selvom det indebærer spild.
4. En gåstol er et andet hjælpemiddel, der stimulerer dit barns udvikling og hjælper på de første små gåture. Men husk at gøre hjemmet børnesikkert inden og undgå på den måde ulykker!

Vil du have endnu flere gode ideer til produkter, der gør hverdagen lettere med den lille ny, så læs vores Guide til første barn her.