Toiletskolen – sådan pottetræner du dit barn!

I dagens artikel interviewer vi Lisa Bäcklund, ergoterapeut på Lillugglans børneafdeling. Hun giver masser af gode og lærerige tips til potte- og toilettræningen. Hvad er vigtigt at tænke på? Hvordan kan I forberede jer? Og hvor lang tid bør I egentlig regne med, at det tager?

Hvor gammelt bør dit barn være, når I begynder at pottetræne?

Tidligere syntes man, at det var bedst at vente, indtil barnet selv viste, at det var modent nok. Nu er anbefalingen dog at begynde pottetræningen allerede, fra dit barn er et år. Forskning og studier har nemlig vist, at børn allerede i den alder er modne nok og kan kontrollere blæren. Har dit barn stadig problemer med at holde sig tør, når det er 2,5 - 3 år, så kan det være en god idé at søge råd og få lidt hjælp med på vejen. Man skal altså ikke vente, indtil barnet selv spørger, men i stedet forsøge at lære dem tidligere.  

Hvordan kan man som forælder forberede sig på bedste vis?  

Hvis der er flere, der har børn, der skal pottetræne, så er det en god idé at hjælpe hinanden og gøre det på samme måde. Bestem jer for et tidspunkt, hvor I går i gang. Sommeren er et godt tidspunkt at starte, da det er varmt, og man har mindre tøj på sig og samtidig ferie. Lav en plan og brug en del af ferien på faktisk at gennemføre træningen.  

Er der nogle ting, man kan bruge til at forberede sig med?

Skammel og toiletsæde

Først og fremmest er det vigtigt, at dit barn sidder godt og komfortabelt. Det kan hjælpe med en skammel og et toiletsæde (dette gælder selvfølgelig ikke pottetræning).

Legetøj

Det er vigtigt at gøre det til en positiv oplevelse at gå på toilettet. Det kan for eksempel være godt at have et specielt legetøj på toilettet, som dit barn kun må bruge der, hvilket gør toiletbesøget ekstra sjovt. Dette gør også, at dit barn bliver siddende lidt længere og faktisk bliver helt færdig.

Drikke

Mange børn kan opleve det som en smule skræmmende, at noget skal ned i toilettet, og samtidig kan lyden også være voldsom. Det kan være en god idé først at sætte dit barn på toilettet med ble på og på sigt tage den af, når dit barn har vænnet sig til det. I kan desuden hælde noget andet i toilettet, der skaber den samme lyd (fx juice) for at gøre situation mindre skræmmende.

Undertøj

Når dit barn har vænnet sig til toilettet, men har svært ved at forstå, hvornår det skal tisse, kan det hjælpe at have et par underbukser eller trusser inden for bleen. På den måde mærker dit barn, at der bliver vådt, og det er tid til at skifte ble.

Det kan desuden hjælpe at give dit barn en form for belønning efter at have været på toilettet samt en belønning inden selve toiletbesøget, når dit barn har lært sig, hvornår det skal tisse.

Hvor lang tid bør man regne med, at træningen tager?

Dette er selvfølgelig meget forskelligt. Det kan tage alt fra et par dage til et par uger. Det behøver dog ikke betyde, at dit barn nu kan gå helt selvstændigt på toilettet, men at det forstår, at det skal derhen, når det har behov for det.

Er træningen spild af tid, hvis man ikke er konsekvent?

Nej, det er det ikke. Men det er selvfølgelig bedre for dit barn, hvis det er konsekvent. Når man kører bil, kan det være en god idé at lægge et stykke plastfrotté i autostolen, så den ikke bliver våd af tis. Sørg for at have skiftetøj med, når I skal ud og handle og tjek, hvor toilettet er, så I hurtigt kan gå derhen, hvis der bliver behov for det.  

Hvordan fungerer det at lade sit barn sove med ble?

For de mindste er det ikke noget problem. Men når dit barn er blevet lidt ældre, er det vigtigt, at det lærer, hvordan det føles, hvis det skal tisse om natten.

Afslutningsvis, hvilke er dine tre bedste tips, når det kommer til pottetræning?

Hav en plan

Lav en plan, som du virkelig følger. Er der mere end et barn, som træner, så er det vigtigt, at alle følger planen. Så bliver det lettere for dit barn at få en rutine.

Vær konsekvent

Det er meget vigtigt at være konsekvent, men samtidig også opmuntrende og støttende. Husk på – det skal være sjovt at gå på toilettet!

Tålmodighed

Sidst, men ikke mindst, vær tålmodig. Dit barn skal nok lære det!

 

lillugglan_780X500.jpg

Varme hilsener
Lisa Bäcklund, Lillugglans børneafdeling