Hvordan går det med amningen?

Amning er et tema som ofte skaber debat. Desværre kan folks forskellige holdninger og ”gode råd” give følelsen af stress og angst hos mange nybagte mødre. I dagens indlæg gennemgår vi, hvad der forårsager amningsangst og giver råd til, hvad man så kan gøre.

Flere kvinder oplever problematiske amningsforløb med koldsved, tudeture, smerter og selvbebrejdelse. Selvom amningsangst er utroligt forskelligt fra person til person, er det ofte både psykiske og fysiske problemer, der spiller ind.

Psykiske problemer
Presset udefra
”Hvordan går det med amningen?”, ”Skal du ikke amme?” og ”Ammer du stadig?” – alle synes, at have en mening om netop dit amningsforløb, uanset om du vælger amning fra eller til. Mange kvinder føler at samfundet kun synes om mødre, der ammer. Det kan være svært at tilgodese alle de normer og holdninger, og det kan nemt forårsage forårsage stress omkring amningen.

Sammenligner sig selv med andre
Desværre er det svært at undgå at sammenligne sig selv med andre forældre. Man kan naturligvis lære en del af at diskutere amning med andre forældre, men det kan samtidig øge den stress, man allerede føler. Amningsforløb er helt individuelle, og hvad der passer bedst for dine venner eller familie, passer måske ikke for dig og omvendt.

Bebrejder sig selv
Når amningen ikke går, som du havde forestillet dig, kommer man hurtigt til at bebrejde sig selv og tvivle på sine evner som mor og forælder. Og selvfølgelig er du ikke en dårlig mor, uanset om du ammer eller ej! Det vigtigste er, at dit barn får nærhed og kropskontakt, og det kommer naturligt på alle tider af døgnet; ved sengetid, bleskift og når I putter, mens dit barn får mad.

”Får mit barn mad nok?”
”Gør jeg det rigtige?”
”Bør jeg gøre noget mere?”

Fysiske problemer
Svært ved at komme i gang
Når dit barn ikke får fat på amning med det samme, kan det medføre stress. Måske var du indstillet på, at det skulle gå i gang fra første sekund, allerede på fødegangen. Men af og til kommer man ikke i gang med amningen før man kommer hjem til fred og ro. Det tager nemlig tid for både dig og dit barn at finde en rutine, som I er tygge ved.

Der kommer ingen mælk
Kroppen kan let blive påvirket af dine tanker. Hvis mælkeproduktionen er lav eller næsten ikke eksisterende, begynder man hurtigt at bekymre sig om barnet får mad nok, hvilket kan lede til et øget pres på egen præstation og give en stressende og angstpræget oplevelse. Det er dog en meget naturlig reaktion, da alle har brug for mad for at overleve.

Det gør ondt
Det kan gøre rigtig ondt at amme, og smerten kan give følelse af utilstrækkelighed og føre til angst. Når du begynder at amme, kan det gøre ondt i brystvorterne, man kan få sår på brystvorterne eller brystbetændelse. For mange går det over efter et stykke tid, når uddrivningsrefleksen er kommet godt i gang.

Slip af med angsten
Mental forberedelse under graviditeten
For at mindske angsten omkring amning, er det godt at forberede sig mentalt under graviditeten. Husk at det hverken er en selvfølge eller et must at amme. Forsøg at sænke kravene til dig selv og stol på din mavefornemmelse.

Det kan tage tid
Forsøg ikke at presse dig selv, hvis amningen ikke starter med det samme. Det tager oftest lidt tid, så man må være tålmodig. Tag pauser mellem forsøgene, hvor du har dit barn liggende tæt mod dit bryst, så det kan høre dit hjerte slå. Med denne kropskontakt og nærhed og fortsat brystpumpning, bliver mælkeproduktionen stimuleret og kan sætte amningen i gang.

Hjælpemidler som gør det nemmere
Hvis du har besluttet dig for at give amningen et forsøg, kan du hjælpe processen i gang med en række produkter. Har har vi samlet nogle af vores yndlingsprodukter til amning.

Medela amningsprodukter.jpg

 

Husk at du ikke nødvendigvis skal amme. Endnu vigtigere, er amning noget personligt mellem dig og dit barn, og I ved, hvad der fungerer bedst for jer. Du gør det fantastisk som mor uanset om du ammer meget, lidt eller slet ikke!

Læs også: Tjek vores artikel om fødselsangst og hvordan du håndterer det her.