Sådan håndterer du fødselsangst!

Hvad hvis jeg sprækker? Kan jeg holde til det? Hvad hvis der går noget galt? Der florerer mange tanker, som kan gøre en usikker inden en fødsel. I dag giver vi dig gode tips til at håndtere dine bekymringer!

Det er naturligvis en stor oplevelse at føde et barn. Graviditeten og fødslen er unikke hændelser i livet, og er forskellig fra person til person. Følelsen af ikke at have kontrol, ikke selv at vide, hvordan det føles og hvilke fysiske udfordringer man skal igennem, alt sammen noget der kan skabe en masse bekymringer.

Med viden, træning og i nogle tilfælde terapi, kan de ”urolige tanker” slippes. Hvis dette hjælper, bliver en fødsel ikke ligeså skræmmende, og kan vendes til noget, der ses frem til. ❤


1. Find årsagen til din frygt
For lettere at kunne håndtere din fødselsangst, er det godt at overveje, hvorfor du er nervøs. Når du har fundet grunden til netop dette, bliver det mere håndgribeligt at gøre noget ved. Uanset om det er selve fødslen, tidligere oplevelser, traumer eller det uforudsigelige, er det vigtigt at bearbejde disse tanker og følelser.

2. Kontroller det som kan kontrolleres
Mange er nervøse for at miste kontrollen. Du kan ikke kontrollere kroppen på samme måde, som du normalt gør. Du skal derfor forsøge at fokusere på det, som du kan kontrollere, hvilket er dit åndedrag og hvilke positioner du vil føde i. Husk du ikke er alene - du kan sammen med din partner vælge at anvende din jordmor og dele dine bekymringer med hende. Dette kan være en god idé for både dig og din partner. I kan sammen lave en fødselsplan, der passer præcis til jeres behov.

3. Din krop er skabt til at føde
Selvom det kan være svært at forstå, skal du huske på at kroppen er skabt til at føde. Menneskekroppen er en fantastisk opfindelse, og vil gennem en fødsel finde nogle ekstra ”reservekræfter” frem, og vil også producere flere endorfiner – dette er kroppens eget smertestillende medicin. Kvinder har født børn i mange år. Du skal nok klare det!

4. Viden om inden og efter
Det er en god idé at læse en masse inden fødslen. Du kan på den måde lære mere om hvordan kroppen fungere, om graviditeten og selve fødslen. Disse steps er vigtige at være informeret om, så du kan være opdateret under hele forløbet. Mange hospitaler tilbyder besøg til kommende forældre. På den måde kan I skabe et bånd til personalet og gøre processen mere realistisk. Der findes mange skrækhistorier om fødsler, men de afspejler sjældent virkeligheden. Tænk ikke på dem, men på din egen kommende oplevelse!

5. Test profylakse eller yoga
Der findes mange forskellige kurser indenfor graviditetsyoga eller profylakse som kan hjælpe dig til at slappe af. Profylakse er et kursus hvor I lærer om åndingsteknikker, coaching, massageteknikker, afslapning, kommunikation og diskussioner om hvilken rolle din partner har i dette forløb. Disse redskaber kan anvendes inden og under fødslen. Da I har gennemgået dem tidligere, kan det skabe en tryghed for dig under selve fødslen. Ånding og afslapning går hånd i hånd!

6. Find trygheden
Nøgleordet til en behagelig fødsel er tryghed og støtte! Det kan være alt fra din partner, personale eller andre støttende personer. Du kan inden fødslen snakke med ovenstående personer om, hvad du ønsker, og hvordan de bedst muligt kan hjælpe dig. For nogen hjælper det at have en der selv har født et barn – en doula. Enjob er at dele erfaringer fra egne oplevelser og er samtidig trænet til at give støtte og informationer til kommende forældre. Denne person er perfekt at stille spørgsmål til!

frkeinevoll_780X500.jpg

Milki, Amme-BH

 

Kilder

@alt.dk

@babyforbegyndere.dk

@førogefter.dk