Sådan bliver dit barn sikker på cyklen

I sol og varme skal cyklen luftes - både af forældre og børn. Frem til 2-3-års alderen har dit barn fulgtes med dig i trafikken i bil, bus, til fods eller måske bag på cyklen. Derfor kan det føles som et stort skridt for jer begge, når barnet skal lære at navigere sikkert i trafikken. Men hvordan lærer du bedst dit barn at køre sikkert på to hjul? Det giver vi et bud på her!

Træning og tålmodighed er nøgleordene, når dit barn skal lære at cykle. Det er svært og tager lang tid at mestre sin cykel, men øvelse gør mester, som man siger. På cyklen skal dit barn kunne multitaske både med fysisk kontrol over sin balance og samtidig tænke hurtigt og vurdere situationer i trafikken. Vi har samlet redaktionens bedste råd til en sikker start på cyklen.

BALANCEØVELSER OG STØTTE

I starten, når dit barn skal lære at cykle, er det først og fremmest balancen, der er i fokus. Der er en masse forskellige måder, hvor I kan træne balancen lige fra løbecykler til mere traditionelle støttehjul og cykler med cykelstænger.

  • Løbecyklen gør, at dit barn allerede fra 2-års alderen træner balancen på to hjul uden ekstra støtte fra fx støttehjul. Samtidig kan dit barn bruge fødderne til at støtte, skubbe sig frem og bremse. De fleste børn elsker at være store nok til at køre på løbecykel – og så kan man faktisk køre ret stærkt!
  • En cykel med støttehjul er også en mulighed for at træne balancen, da den støtter cyklen bagtil - lige som en trehjulet cykel. På den måde kan dit barn føle, at det kører på cykel selv, og lære at balancere med ekstra støtte.
  • Støttestang til cyklen er godt, når dit barn har behov for din nærhed i træningen. Sæt en stang eller et kosteskaft bag på cyklen, og lad dit barn styre cyklen selv. I kan trille langsomt mens du holder fast eller, hvis dit barn er mere selvkørende, kan du nøjes med at holde fast, når dit barn mister balancen.

Du kan give dit barn en god og tryg oplevelse ved at starte regelmæssig træning på et stille område uden trafik. I kan også gøre forskellige øvelser til en sjov leg som fx at bremse op ved en streg, køre på baner, som I tegner op med gadekridt, eller lære at give slip på styret ved at give en high five. Når dit barn er klar, kan I bevæge jer ud på en rolig vej uden meget trafik.

TRYG I TRAFIKKEN

Før I kører ud i den rigtige trafik, kan du lære dit barn at forstå og følge trafikreglerne, hvilket indebærer at holde sig i den rigtige bane, give tegn og aflæse andre trafikanters adfærd. I begyndelsen kan I øve på veje med let trafik og køre i barnets tempo, hvor dit barn kører forrest og tager beslutningerne. På cykelturen kan I snakke om betydning af forskellige skilte og tegn i trafikken, fx at man skal stoppe for hajtænder. Det kan også være godt at tale med dit barn om, at det ikke er alle, der overholder trafikreglerne, og det derfor er vigtigt, dit barn skal være forsigtig på cyklen.

Når dit barn føler sig klar til at køre alene i trafikken fx til skole, kan I køre turen sammen flere gange først. Trafikstyrelsen anbefaler, at børn ikke cykler alene før 10-12 års alderen, selvom det er lovligt fra 6 år, og dit barn bør måske være ældre, hvis der er særlige farer eller meget trafik i lokalområdet.

VÆLG DEN RIGTIGE BØRNECYKEL

Når I skal købe en ny børnecykel, er det vigtigste, at den ikke er for stor. For mindre børn er det vigtigere, at cyklen passer nu-og-her, end at den kan bruges i flere år. En stor cykel kan få barnet til at føle sig utryg og give dårligere balance. Dit barn skal kunne nå jorden på flade fødder, mens det sidder på sadlen. Det føles tryggere for dit barn at have solid støtte på jorden uden at skulle være bange for at falde af cyklen.

Større børn, der er mere trænede på cyklen og i trafikken, er det tilstrækkeligt at kunne nå jorden med én fod, mens man sidder på sadlen. Større børn kan også have gear på cyklen.

Find den rigtige cykelstørrelse i forhold til dit barns alder her:

sandracederbom.vimedbarn.se Pinepeak1.jpg

PÅ MED PANG! SYNLIG I TRAFIKKEN DAG OG NAT

For at blive set i mørket, ved du sikkert at cykellygter og reflekser er lovpligtige. Ofte er lygter og små reflekser dog ikke nok til at blive set i mørket, og derfor anbefales det, at dit barn har ekstra reflekser på sig fx rundt om benet, refleksvest eller en såkaldt refleksspray, der kan sprayes direkte på overtøjet eller skoletasken.

Hvor synlig er dit barn i trafikken om dagen? Det er faktisk 4 ud af 5 personskader, der sker i dagslys – så det er mindst lige så vigtigt at dit barn er synligt om dagen. Nye studier fra Aalborg Universitet viser at ulykkesrisikoen bliver halveret, hvis cyklisten har tøj i pangfarver!

MED ELLER UDEN CYKELHJELM?

I Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med cykelhjelm, men det er dog altid anbefalet for både børn og voksne. I dag bruger flere og flere danskere cykelhjelme – og med god grund – for mange skader kan undgås ved brug af cykelhjelm, særligt hos børn og unge.

Når du skal købe cykelhjelm til dit barn, skal du huske, at den skal passe godt på dit barns hoved og sidde behageligt og følge hovedformen. En god cykelhjelm skal sidde vandret på hovedet med cirka 2 cm fra øjenbryn til hjelmkant, da hjelmen skal dække panden. Husk også at remmene jævnligt skal strammes, og sættes fast, så der ikke er løsthængende remme, der kan sidde fast i noget. Hvis dit barn synes, at hjelmen samtidig er flot eller sej, er der større sandsynlighed for, at den bliver brugt.

Stort udvalg af cykelhjelme i forskellige farver - se sortimentet her

biskopsdotter.se Pinepeak sparkcykel.jpg

Rigtig god fornøjelse med cykeltræningen!

 

Kilder: www.sikkertrafik.dk

Billeder: nouw.com/byrosengrip, biskopsdotter.se, sandracederbom.vimedbarn.se