Fra babyautostol til selepude

Børnenes sikkerhed har altid den højeste prioritet, ikke minds, når I er ude og køre bil. men hvilken type autostol skal barnet have, og hvornår er det tid til at gå fra en model til en anden? Dagens indlæg handler om rejsen fra babyautostol til selepude. 

I bilen har børn behov for særlig beskyttelse i form af babyautostol, autostol og selepude med eller uden ryglæn, da bilers sikkerhed er tilpasset efter en voksen krop. Det er dog ikke let at vide, hvilken type autostol barnet skal have. Desuden er det heller ikke let at vælge model og mærke. derfor gennemgår vi i dag de autostole, som et barn støder på i løbet af sin opvækst, samt hvornår det er tid til at skifte autostol. 

Britax Römer er en af de førende aktører på autostolsmarkedet. de har leveret sikkerhedsprodukter til børnefamilier siden 70'erne og er til at stole på, når det kommer til kombinationen af den allerseneste teknologi med den bedst mulige komfort og brugervenlighed. Det er ikke nogen tilfældighed, at Britax Römer igen og igen bliver kåret som bedst i test i mange forskellige undersøgelser. Tryk her for at komme til sortimentet fra Britax Römer. Nedenfor fortæller vi lidt om nogle af yndlingsautostolene fra Britax. 

Hvilken autostol barnet skal have afhænger først og fremmest af barnets højde og vægt. Barnet er som regel vokset fra stolen, når dets hoved stikker en trediedel op over kanten, hvilket ca. svarer til, at kanten er i højde med barnets ører.  det samme gør sig gældende, når barnet vejer mere end stolen maksimale vægtbelastning. Generelt set, så skal barnet bruge tre forskellige autostolsmodeller i løbet af sin opvækst, fra barnet er nyfødt, og til det er 10-12 år.  

 

Autostol Baby (0-13 kg)

I den første tid skal barnet køre i en autostol, der kaldes for autostol baby. Babyautostolen bruges fra barnet er nyfødt, og til det er ca. femten måneder, plus minus et par måneder afhængigt af barnets højde og vægt. Babyautostolen skal altid monteres bagudvendt på bilens for- eller bagsæde ved at spænde stolen fast med bilens trepunktssele, en base eller ISO-Fix. Barnet bliver holdt på plads i stolen med en sikkerhedssele, der hører til autostolen. Det er endda visse steder muligt at låne eller leje en babyautostol til den første tid.   

  • Babyautostolen monteres bagudvendt.
  • Bruges fra barnet er 0–15 måneder.
  • Den anbefalede maksimale vægtbelastning er oftest 0–13 kilo.

På billedet ser du en babyautostol fra Britax Römer. Klik her for at komme til alle deres babyautostole.

Britax_babyskydd_blue_780X500.jpg

Britax Baby-Safe Autostol Baby, Moonlight Blue

Autostol (9-18 kg)

Når barnet er vokset ud af sin babyautostol og kan sidde selv uden støtte, er det tid til at skifte til en autostol, der passer til større børn. der findes både bagudvendte og vendbare modeller, men vi anbefalet at følge trafikstyrelsens, FDM's og Britax Römers anbefalinger for sikker brug af autostole, der siger at børn skal sidde bagudvendt frem til, det er 4-6 år, da barnet altid kører sikrest, når det sidder bagudvendt. Stolen monteres på bilens for- eller bagsæde med bilens sikkerhedssele eller ISO-Fix. barnet holdes på plads af den sele, der hører til autostolen. 

  • Barnet kører sikrest i en bagudvendt autostol. 
  • Bruges fra barnet er ca. 9 måneder til 5 år.
  • Den anbefalede maksimale vægtbelastning er oftest 9–25 kg.

På billedet ser du en bagudvendt autostol fra Britax Römer.

Britax_maxway_780X500.jpg

Britax Römer MAX-WAY Black Series Autostol, Storm Grey

Autostol og selepude med eller uden ryglæn (15-36 kg)

Ved 4-5-års alderen plejer barnet at være vokset ud af den bagudvendte autostol, og det er tid til at tage skridtet til en fremadvendt autostol eller en selepude med eller uden ryglæn. Disse autostolstyper behøver ikke at blive monteret, da de er fremadvendte. Disse autostolstyper hjælper til at tilpasse bilens trepunktssele til barnets krop, og når selen sidder korrekt, er begge alternativer lige sikre. Den største forskel mellem dem fremadvendte autostol, selepuden med ryglæn og selepuden uden ryglæn er det høje ryglæn på de to første.

  • Skal ikke monteres, da stolene er fremadvendte.
  • Bruges fra barnet er ca. 4 til 12 år.
  • Forskellen mellem den fremadvendte autostol og selepuden, er autostolens nakkebeskyttelse.

På billedet ser du en god og sikker autostol fra Britax Römer.

Britax_adventure_780X500.jpg

Britax Adventure Autostol 2017, Cosmos Black

Det anbefales at barnet sidder bagudvendt i bilen så længe som muligt, helst op til 4-6-års-alderen, da det mindsker risikoen for at komme til skade ved en kollision betydeligt. Desuden er det vigtigt at følge brugsanvisningen på den autostol, du køber og følger den maksimale vægtbelastning. Tjek også at autostolen er europæisk godkendt og mærket i overensstemmelse med reglerne. hvis, der sker en ulykke, skal både sikkerhedssele og autostol udskiftes. 

 

 

________________________________________________

https://fdm.dk/alt-om-biler/bilen-hverdagen/sikker-trafikken/saadan-goer-du-bilen-mere-boernesikker