Sådan vælger du den rigtige flyverdragt til dit barn!

I dag findes der hundredvis af forskellige flyverdragter med forskellige mærker, mål og certificeringer. Hvad betyder de egentlig? Og hvilken flyverdragt passer lige netop til jeres behov? I dagens indlæg deler vi tips, forklaringer på vigtige termer samt retningslinjer, der er vigtige at vlære opmærksom på, når I skal ud og shoppe flyverdragt!

Hvor skal man begynde? En gang imellem er man fristet til at tage den første og bedste flyverdragt, men vi lover, at det kan betale sig at tænke sig om en ekstra gang 😊

5 ting du skal have styr på!

Elastikker
Mere elastik til folket! (eller i hvert fald til børnenes overtøj 😉). Elastikker sørger for, at vanterne sidder ordentligt samt, at buksebenene ikke glider ned over støvlerne, så dit barn glider i flyverdragten. Undgå altså ærmer og bukseben uden elastik i kanterne!

Knapper og lynlåse
Lynlåsen skal have en kant eller en lomme ved hals og hage, så den ikke skaver. Øvrige knapper og metaldetaljer bør heller ikke være i kontakt med huden, de det kan give frostskader, når det er rigtig koldt udenfor.

Polstring
Små børn, som sidder meget ned og/eller har ble på, bliver let kolde om rumpen. Så er det smart at gå efter en flyverdragt designet til små børn med ekstra polstring bagpå.

Åndbarhed
Funktionelt overtøj har god åndbarhed og frigiver den væske, som kroppen afgiver, så den ikke lægger sig som små vanddråber på indersiden af tøjet og gør det koldt og klamt. Dog må tøjet ikke have for høj åndbarhed. Tøjets åndbarhed måles i g/m2/dag og bør være på et passende niveau, da for høj åndbarhed gør det svært for dit barn at holde varmen. En flyverdragt på 3000 – 5000 g/m2/dag er vores vejledende bud til et mellemstort barn, der leger ude på en normal vinterdag. Har du meget aktive børn, anbefaler vi at bruge tøj med en åndbarhed på 5000 g/m2/dag.

Pasform
En god pasform påvirker, hvor varm en flyverdragt er. Dragten skal være rummelig, så den tillader et lag af luft indeni, hvilket hjælper med at isolere. Små børn bør have en dragt uden elastik i livet, så varmen fordeles jævnt over kroppen. Flyverdragter til større børn kan sagtens have en mere tætsiddende pasform, da de normalvis er mere aktive 🏃

Didriksons Björnen

- Bedst-i-test
- Extend Size

björnen-röd_780X500.jpg1. Didriksons Biggles Hat, Chili Red   2. Didriksons Björnen Flyverdragt, Chili Red

björnen_780X500.jpg1. Didriksons Björnen Flyverdragt, Plastic Pink   2. Didriksons Björnen Flyverdragt, North Sea

 

Didriksons Migisi

- Bedst-i-test
- Extend Size

migisi_780X500.jpgDidriksons Migisi Flyverdragt, Berry Purple

Både Didriksons Björnen og Didriksons Migisi er ekstra populære takket være deres smarte ”Extend ”size”-funktion. Dette indebærer, at du kan forlænge ben og ærmer og gøre flyverdragten en størrelse større. Super praktisk og perfekt til voksende børn! Begge modeller er blevet kåret som bedst-i-test.

 

Didriksons Tirian

- Extend Size

tirian_780X500.jpg1. Didriksons Tirian Flyverdragt, Seagrass Green   2. Didriksons Biggles Hat, North Sea

Flyverdragt efter alder

De allermindste
Til de allermindste er det bedst med en blød og behagelig dragt, der er let at åbne (gerne med dobbelt lynlås). En fleecedragt i en kørepose fungerer perfekt, da varmen reguleres efter babyens behov.

De lidt større børn
Til vores nysgerrige tumlinger, som gerne vil ud over stepperne, er de såkaldte ”ballonmodeller” et rigtigt hit. Denne flyverdragt er dejlig rummelig, så den er let at stavre afsted i, såvel som at kravle og sidde i. Desuden er det et ekstra plus, hvis modellen har polstring og er vandtæt ved rumpen, så de små ikke kommer til at fryse, når de sidder.

De største krudtugler
Her er der ofte masser af energi og fuld fart over feltet! Større børn plejer at klatre, rutsje og løbe rundt og lave spilopper. Det er derfor vigtigt med en holdbar og slidstærk flyverdragt uden alt for mange påsyede detaljer.

Hvad betyder de følgende udtryk?

Vandsøjletryk
Jo højere vandsøjletrykket er, jo mere vandtæt er tøjet. Materialet bliver testet ved at måle hvor stort et vandsøjletryk, tøjet kan holde til, inden vandet rinder igennem. Under testen spændes stoffet fast under et rør, der fyldes med vand. Når vandet begynder at rinde gennem stoffet, måles højden på vandet i røret. Vandsøjletrykket måles i millimeter og for at have betegnelsen ”vandtæt”, skal tøjet have et vandsøjletryk på mindst 5000 mm.

Slidstyrke
For at måle slidstyrken på et stof, bliver det lagt i en maskine, som reelt set ”gnubber” stoffet. Tøjet betegnes som slidstærk, hvis det kan holde til mindst 30.000 gnub eller ”rubs”.

Oeko-Tex
Med OekoTex er man garanteret allergivenlige tekstiler, der er blevet fremstillet på holdbar og miljøvenlig vis. Tøj med Oeko-Text Standard certificering kan bruges direkte mod kroppen og behøver ikke at blive vasket inden brug.

PVC
PVC er en plastikart, som blandt andet bruges på regntøj, sko, tasker og bælter. Det er mistænkt for at være hormonforstyrrende og miljøskadeligt og kan desuden ikke genbruges. Til tider lugter tøjet af plastik, hvilket ofte er et tegn på, at det indeholder PVC.

FC
Forkortelse for flourcarboner polymer, som ofte anvendes i imprægnering af overtøj.

 

Kort og godt, skal flyverdragter til børn være varme, vandtætte, lette at lege i, have elastikker og god åndbarhed. Husk også et købe en rummelig model, så der er plads til et ekstra lag tøj under dragten.

Didriksons Cornelius

- Extend Size

Förstabild_780X500.jpg1. Didriksons Cornelius Flyverdragt, Oat Yellow   2. Didriksons Biggles Hue, Silver

 

Kilder:

Teknologisk Institut