Hvor sent må jeg flyve som gravid?

De fleste vil gerne rejse væk, når de har fri. Er du gravid og skal rejse med fly, er der dog lidt flere ting du skal være opmærksom på end normalt – i dagens indlæg beskriver vi nogle af disse.

Indtil hvornår må jeg flyve som gravid?
Flyselskaberne har forskellige regler om hvor sent i din graviditet, du må flyve. Du bør derfor i god tid undersøge hvilke regler, der gælder for dit flyselskab. De fleste tillader dog, at du må flyve frem til uge 34 – 36, hvorefter flyvning ikke længere er tilladt af sikkerhedsmæssige årsager.

Antallet af timer, du må flyve, varierer også fra selskab til selskab, og af og til er en lægeerklæring påkrævet. Tjek derfor reglerne for dit selskab.

Hos Norwegian fx er det tilladt at flyve frem til fire uger inden termin uden lægeerklæring. Mellem fire og to uger inden termin må flyveturen ikke vare længere end fire timer, og lægeerklæring er påkrævet. Mindre end to uger inden termin er det ikke længere tilladt at flyve.

Hvorfor må jeg ikke flyve sent i graviditeten?
At du ikke må flyve efter et vis antal graviditetsuger er på grund af risikoen for nødlanding, hvis fødslen skulle gå i gang, mens I er i luften – hvilket er noget, flyselskabet gerne vil undgå.

Kan det være skadeligt for dit barn, hvis du flyver under graviditeten?
Under start og landing opstår der trykforskelle i flyet, hvilket du blandt andet kan mærke ved propper i ørerne. Det kan naturligvis føles en smule ubehageligt, men der er ikke noget videskabeligt bevis for, at disse trykforskelle skulle påvirke fosteret på nogen måde.

Hvad med risikoen for blodpropper?
Når man sidder ned længere tid ad gangen, kan der opstå hævelser i benene. Risikoen for blodpropper kan være øget under graviditeten, så det er en god idé at forsøge at bevæge sig under flyveturen for at få gang i blodcirkulationen. Du kan med fordel iføre dig støttestrømper, der øger cirkulationen takket være deres kompression. Disse sørger for, at hævelser i fødder og lægge mindskes.

Hvordan kan du gøre din rejse så behagelig som muligt?
At sidde i et flysæde er ikke optimalt, når man er gravid. En ammepude kan faktisk gøre rejsen en smule lettere. Denne kan give god støtte til din mave, nakke, skuldre og er generelt bare en behagelig pude! Vi på Jollyroom har masser af ammepuder på webshoppen. Vi anbefaler især ammepuden fra bbhugme. Denne pude er udviklet af kiropraktorer med fokus på naturlige, bløde og miljøvenlige materialer, der former sig efter kroppen. Der medfølger desuden en praktisk taske, så du altid nemt kan have puden med på rejsen.

Det er altid en god idé at fortælle flyselskabet, at du er gravid (hvis det ikke allerede er tydeligt). Hvis personalet ved, at du er gravid, har de mulighed for at hjælpe dig så vidt det går, og give dig, hvad du har brug for.

En anden ting, der er vigtig at have styr på, inden du rejser, er forsikringen. Normalvis dækker en standard sygeforsikring ikke gravide efter uge 28, hvilket i så fald kan betyde, at du skal betale udgifterne selv, hvis du skulle føde for tidligt eller have brug for sygehjælp i et andet land.


@alltagsgewusel

https://www.femina.dk/mama/gravid/krop-og-kost/maa-jeg-flyve-som-gravid-og-hvad-med-vaccinationer

https://www.norwegian.com/dk/rejseinformation/specielle-behov/medicinske-tilstande2/

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/rejsemedicin-og-vacciner/sygdomme/smaaboern-gravide-og-udenlandsrejser/gravide-paa-rejse/