(U)hyggelig Sankt Hans for børn

Sankt Hans er en supersjov højtid for børn med familie, leg, bål og hekse, der flyver til Bloksbjerg. Vi har samlet kreative idéer og aktiviteter til en endnu sjovere og måske lidt (u)hyggeligere Sankt Hans for de små!

Trods afbrændingsforbud i flere danske kommuner, kan I sagtens lave en masse Sankt Hans-lege og få en uforglemmelig aften. I børnenes magiske fantasiunivers kan alt lade sig gøre!
Fejr årets længste dag med jeres børn og inddrag dem i børnevenlige aktiviteter. Vi har lavet et børneprogram for aftenen med mad, bål og underholdning, som børnene også kan være med til.  
 

Sankt Hans aktiviteter for store og små
Vi har sammensat en fantasifuld og lækker snackmenu med heksefingre og grøn mosebryg. Følg de nemme opskrifter nederst – eller få hjælp af jeres børn, der garanteret synes det er sjovt at lave deres egen heksemenu.

Havespil og lege er fantastisk underholdning for både børn og voksne, og velegnet til Sankt Hans aften hvor alle kan være med. Havespil som kongespilringspil eller bowling er altid et kæmpe hit!

I kan også bygge bålet af mindre stykker brænde, som børnene kan være med til at samle. Størrelsen og placeringen af dit bål kommer an på om din kommune er påvirket af afbrændingsforbuddet i år. Skift den klassiske båltale ud med en en fortælling i børnehøjde om hvorfor vi holder Sankt Hans - få styr på historien her. Ud over Midsommervisen kan I også synge børnesangen ”Heksemutter” for rigtig at bidrage til hekse-temaet.

Efter båltale, fællessang og når heksen er fløjet til Bloksbjerg, kan dine børn lave skumfiduser over bålets gløder, mens I varmer sig ved de sidste flammer. Når bålet er brændt ud og mørket falder på, er det tid til at komme hjem og drømme om flyvende hekse!
 

Lav jeres egen heks

heksen-sankt-hans-baal.jpg

Intet sankthansbål uden en heks - og sammen med børnene kan I lave jeres helt egen heks med et jeres helt egen med:
Gennemsigtig nylonstrømpe, aviser, snor, tusch eller maling, kæp, pind og kviste, garn og hæfteklammer, tørklæde eller gammel hat, gammelt tøj og stof til kappe.

Lav en rund kugle af aviser, og stop den i en nylonstrømpe. Form ligeledes en næse i avis og stop den i strømpen. Bind et stykke snor om halsens rod, og klip det resterende af strømpen af. Tegn øjne og mund. Heksens hår laves af garn, som hæftes eller limes fast på hovedet. Det behøver kun lige at være foran, da resten af hovedet dækkes af tørklæde/hat. Sæt hovedet på en pind, og lav en kappe af stof, som dækker pinden (heksens krop) og giv eventuelt heksen ekstra tøj på. Lav en kost af en kæp og bind kviste for enden.

Husk dog at små børn kan blive bange for heksen, også selv om de selv har været med til at lave den.
 

Heksefingre – ostesnacks

heksefngre.jpg

Heksefingre er en lækker snack, som børnene vil elske. De er nemme at lave og sjove at servere for sine søskende og venner!

Opskrift (giver 16 stk)
100 g hvedemel
100 g mild ost, revet
50 g smør
1 spsk koldt vand
½ tsk. groft salt
16 smuttede mandler

Kom mel, ost, smør og salt i en foodprocessor og puls i 30 sekunder. Hæld blandingen ud på køkkenbordet og saml det hurtigt sammen med vandet. Del derefter dejen i to portioner og rul dem ud til to lange stænger i 1 cm tykkelse og skær dem i 8 cm lange stykker. Tryk en mandel ned for enden af hvert stykke og læg dem på en plade med bagepapir. Stil dem på køl en halv times tid, og bag dem i midten af en forvarmet ovn på 200°C i 10-12 minutter. Heksefingrene kan laves i god tid, og kan med fordel lunes lidt inden serveringen.
 

Mosebryg – grøn smoothie

klassisk_groen_juicex.jpg

Overrask dine børn eller få deres hjælp til at lave denne lækre og friske smoothie i en heksegrøn kulør.

Opskrift (til 4 glas):
2 bananer, frosne i skiver
2 kiwifrugter i skiver
2 håndfulde frisk spinat
2 dl æblejuice

Kom alle ingredienserne i en blender, og blend til en lækker cremet drik. Tilsæt ekstra juice hvis ”bryggen” bliver for kraftig. Pynt evt. med friske mynteblade.

______________________________________________________________________________

www.arla.dk |  frkcupcake.blogspot.com | www.greengoddess.dk | oplev.vejle.dk |  kirkenikbh.dk