Vælg den bedste flyverdragt til dit barn!

Vi bevæger os mod koldere tider, og det gælder om at klæde sig varmt og godt på! Vi vil jo selvfølgelig også gerne have, at de små skal fortsætte med at lege og løbe ude i den friske luft uanset vejrudsigten. I dag findes der et helt hav af flyverdragter til børn med forskellige mærker, mål og certificeringer. Hvad betyder de egentlig? I dagens indlæg deler vi tips, detaljer og retningslinjer, som er værd at tænke med, når I skal købe flyverdragt. 

Hvor skal man begynde? En gang imellem er man fristet til at tage den første og bedste flyverdragt, men vi lover, at det kan betale sig at tænke sig om en ekstra gang 😊
 

5 ting du skal have styr på!

Elastikker
Mere elastik til folket! (eller i hvert fald til børnenes overtøj 😉). Elastikken sikrer at vanterne sidder, som de skal, at buksebenene ikke glider ned over støvlen, og at man kan købe en god stor dragt, som børnene kan vokse i. Undgå altså ærmer og bukseben, som ikke sikres med elastikkant til sidst!

Knapper og lynlåse
Lynlåsen skal have en kant eller en lomme ved hals og hage, så den ikke skaver. Øvrige knapper og metaldetaljer skal helst heller ikke være i kontakt med huden, da de kan blive ubehageligt kolde, når det er frostgrader udenfor.

Polstring
Små børn, som sidder meget ned og/eller har ble på, bliver let kolde om rumpen. Så er det smart at gå efter de flyverdragter til små børn, som har ekstra polstring bagpå.

Åndbarhed
Vandtæt overtøj har først og fremmest en funktionel opgave. Funktionelt overtøj skal kunne holde barnet tørt, også ved sømmene! Desuden skal det være åndbart og kunne afgive den væske kroppen producerer, så barnet ikke bliver klamt og kold inde i dragten, dog må tøjet ikke være for åndbart, så barnet bliver unødigt afkølet. En flyverdragt på 3000 – 5000 g/m2/dag er vores vejledende bud til et mellemstort barn, der leger ude på en normal vinterdag. Åndbarheden måles i g/m2/dag, som er mængden af vand, der bevæger sig over en kvadratmeter stof på et døgn. 

Pasform
En god pasform påvirker, hvor varm en flyverdragt kan blive. Dragten skal være rummelig, så den tillader et lag af luft indeni, hvilket hjælper med at isolere, og de små børn bør gerne have en dragt uden elastik i livet, så varmen fordeles jævnt over kroppen. Flyverdragter til de større børn kan sagtens have en mere tætsiddende model med elastik i livet, som holder dragten på plads, og gør det let at lege og være aktiv 🏃
trends_mall_i-bloggen2_780X500.jpg

Flyverdragt efter alder
 

1. De mindste børn 
Til de allermindste er det bedst, hvis dragten er en blød, behagelig heldragt, som f.eks. en fleecedragt, som er let at åbne og lukke (gerne med dobbelt lynlås). En polstret heldragt til babyer er faktisk helt perfekt sammen med en kørepose, når de skal sove eller på tur med barnevogn eller klapvogn. 😊

2. Mellemstore tumlinger 
Til vores nysgerrige tumlinger, som gerne vil ud over stepperne, er de såkaldte ”ballonmodeller” et rigtigt hit. Denne flyverdragt er dejlig rummelig, så den er let at stavre afsted i, såvel som at kravle og sidde i. Desuden er det et ekstra plus, hvis modellen har polstring og er vandtæt over rumpen, så de små ikke kommer til at fryse, når de sidder. ❤

3. De største krudtugler 
Når der er fuld fart over feltet hos de større børn, så betyder det ofte, at børnene både klatrer, rutsjer og tonser afsted, og så er det vigtigt at have en holdbar og slidstærk flyverdragt uden alt for mange påsyede detaljer. Vi vil faktisk anbefale en flyverdragt med mindst 50.000 rubs. 

 trends_mall_i-bloggengrupp_780X500.jpg
 1.

 
Reima Alku 2. Reima Gotland 3. Reima Stavanger

Hvad betyder det? 
 

Vandsøjletryk
Jo højere vandsøjletrykket er, jo mere vandtæt er tøjet. Materialet bliver testet ved at blive lagt under et rør, som fyldes med vand indtil vandet lækker igennem materialet. Derfor angives vandtæthed i mm, og hvis tøjet har en angivet vandtæthed på 5000 mm, så må man kalde det regntøj, og alt derunder kaldes vandafvisende. For at tøjet er vandtæt, er det specielt vigtigt at sømmene er tætte.

Slidstyrke
For at måle slidstyrken på et stof, bliver det lagt i en maskine, som reelt ”gnubber” stoffet. Den mest almindelige test er Martindale, og hvis stoffet tåler 30.000 gnub eller ”rubs”, så er det en slidstærk kvalitet.

Oeko-Tex
Med OekoTex og OekoTex standard 100 er man garanteret allergivenlige tekstiler, som ikke er blevet produceret med eller indeholder skadelige stoffer. Mærket kendes også som ”Tiltro til Tekstiler”, og det behøver ikke at blive vasket, før det tages i brug.

PVC
PVC er en plastart, som bl.a. bruges på regntøj, sko, tasker og bælter for ikke at tale om plastlegetøj. Den er mistænkt for at være hormonforstyrrende og miljøskadelig, og den kan ikke genbruges. Til tider kan man dufte en plastduft på sit tøj eller legetøj, hvilket ofte er et tegn på at de indeholder PVC.

FC
Forkortelse for flourcarboner polymer, som ofte anvendes i imprægnering af overtøj. 

 

Kort og godt, skal flyverdragter til børn være varme, vandtætte, lette at lege i, have elastik og god åndbarhed. Husk også et købe en rummelig model, så der er plads til et ekstra leg tøj under dragten, og så der er plads for barnet at vokse.
 
God fornøjelse og god leg! Kram fra os 😊
 
 
 
 

Kilder:

Teknologisk Institut