Fastelavn

Hvornår er det Fastelavn 2022?

I år falder Fastelavn den 27.  februar 2022. Datoen skifter årligt da Fastelavn, traditionen tro, altid ligger syv uger efter Påskesøndag. Her kan du læse mere om Fastelavn og få gode idéer til sjove fastelavnsaktiviteter og flot udklædning. Du kan også hoppe direkte videre til vores store udvalg af fastelavnstøj til børn, hvis du er på jagt efter det perfekte kostume til årets fastelavnsfest ved at klikke her

Fastelavn er mit navn,
boller vil jeg have.

Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

Boller op, boller ned,
boller i min mave.
Hvis jeg ingen boller får,
så laver jeg ballade.

Ideer til fastelavn 2022

Fastelavn fejres over hele landet med en masse sjove arrangementer for børn. Mange børnehaver og skoler holder konkurrencer i tøndeslagning, og kroner deres egen lokale kattekonge og –dronning, og der er ofte flotte priser at vinde for den bedst udklædte til fastelavnsfesten. Hvis du vil gøre højtiden ekstra sjov for familie og venner, kan du også holde din helt egen fastelavnsfest og købe en fastelavnstønde, som børnene kan hjælpe med at dekorere og fylde med slik eller frugt, inden gæsterne kommer.

Fastelavn er en perfekt lejlighed til at klippeklistre med de lidt større børn, og de mindste krudtugler, som endnu ikke kan håndtere lim og saks, vil elske at kigge på de farverige kreationer, I har fremstillet. 

En sjov aktivitet som både børn og voksne sætter pris på ved fastelavnstid, er den hyggelige rasletradition. Nu til dags kan man selv bestemme, hvornår man rasler, men det mest almindelige er fastelavnssøndag og fastelavnsmandag. Disse dage går børnene fra dør til dør, udklædt i flotte fastelavnskostumer, og synger ”Fastelavn er mit navn” – og hvis de er heldige, falder der en lille belønning af fra naboerne, de besøger.

Ideer til fastelavnskostumer

Når man har fået styr på fastelavnsris og fastelavnsboller, så er det tid til at få styr på sit fastelavnstøj. Det kan være svært at beslutte sig for, og også komme på, det helt rigtige udklædningstøj. For hvad er egentlig det bedste? Er det sjove dyrekostumer, et englekostume, en klovneudklædning, et smukt prinsessekostume eller måske et superheltekostume, så du kan klæde dig ud som Spider-Man eller Batman? Nogle er mere til det mørke og farlige, og lader valget falde på et piratkostume, et fange kostume, en hekseudklædning eller et farligt djævlekostume. Valgmulighederne er mange, og hvis noget af det ovenforstående fangede din opmærksomhed, så kan du nemt finde det i vores sortiment. Klik bare her! Hvis ikke, så læs videre, for nedenfor kan du finde vores allerbedste tips til hjemmelavet fastelavnstøj og herigennem få ideer til den perfekte udklædning.

Hjemmelavede kostumer

En gang imellem er den bedste løsning hjemmelavet. Det kan være, at du er sent ude og må sætte dit barns fastelavnskostume sammen i en fart, eller måske er du på udkig efter en lidt billigere løsning i år. Heldigvis kan det meste tøj forvandles til sjove fastelavnskostumer med det rette tilbehør og en god håndfuld kreativitet, så muligheder er der nok af. For eksempel kan dit barns sorte tøj hurtigt sættes sammen til et sejt ninja-kostume, hvis du tilsætter et sort tørklæde og nogle røde detaljer, og finder du et plastiksværd, vil det virkelig sætte prikken over i’et. Skal det gå rigtig hurtigt, kan du ty til en gammel klassiker, finde saksen frem og forvandle et hvidt lagen til et spøgelseskostume. Det hvide lagen kan også bruges til at lave en enkel kjole, som du kan kombinere med en fint dekoreret hårbøjle, for at lave et sødt englekostume. Hårbøjlen kan du dekorere selv, for eksempel med fjer og skinnende pyntesten, hvis du vil give den et ekstra engle-agtigt udseende.

Hvis du har tid og overskud, kan du også prøve kræfter med et mere udfordrende projekt: et uhyggeligt mumiekostume. Denne udklædning fungerer både med og uden ansigtsmaling eller maske, og passer til børn i alle aldre. Alt du behøver for at lave dette billige kostume, er et sæt termoundertøj eller tilsvarende, en synål, hvid tråd og en masse brede strimler af hvidt eller beige stof – allerhelst med god elasticitet (for eksempel et gammelt stræklagen). Vikl stofstrimlerne om termoundertøjet og sy dem fast med et par sting af den hvide tråd. Hvis stoffet ikke er elastisk, er det vigtigt, at du sørger for at strimlerne ikke vikles for stramt om tøjet, da dette vil gøre det svært at få kostumet på og begrænse dit barns bevægelsesfrihed. Når fastelavn er ovre, kan du let skære de hvide sømme op og fjerne strimlerne, så dit barns termoundertøj kan bruges på almindeligvis igen.

Selvom de allermindste børn ikke kan være med til tøndeslagning og raslen, kan de sagtens være med, når familien skal klædes ud. Uanset om du har besluttet dig for at købe fastelavnskostume til din baby, eller om du vil lave udklædningen selv, bør du være ekstra opmærksom på valg af materiale og dekorationer. Den bløde babyhud er sart og irriteres lettere end de fleste voksnes, derfor bør du som tommelfingerregel undgå grove syninger og kunststoffer, der ikke lader huden ånde, når du vælger din babys fastelavnstøj.

Hvorfor fejrer vi Fastelavn?

Fastelavn er en gammel tradition, der går flere hundrede år tilbage, og som har ændret sig utroligt meget i tidens løb. Før reformationen var Fastelavn en kristen tradition, hvor man forberedte sig på den 40 dage lange faste op til påske. Heraf kommer også navnet ”Fastelavn”, der stammer fra det plattyske "fastelabend", der betyder aftenen inden fasten. Efter reformationen, hvor man sagde farvel til den katolske kirke, blev Fastelavn en tid, der mest var for de voksne, hvilket heldigvis har ændret sig nu, hvor Fastelavn er børnenes fest!

Mange af de gamle udtryk og traditioner holder stadig ved. Til Fastelavn spiser vi for eksempel lækre fastelavnsboller - et moderne svar på festmåltidet, man plejede at indtage inden fasten - og vi bruger udtrykket ”at slå katten af tønden”, som heldigvis er knapt så bogstaveligt, som det plejede at være. For over 100 år siden plejede man nemlig at stoppe en levende kat i fastelavnstønden! Den tradition er vi heldigvis gået bort fra, men kattemotivet går igen på de fleste fastelavnstønder, man kan købe.