• ULD

    Uld er funktionelt, praktisk og miljøvenligt – Og så
    har vi brugt det til tøj i godt 3000 år. En rigtig klassiker!

  • Om uld

    Uld er et klassisk materiale, de fleste af os har i skabet, og man kan godt forstå hvorfor. Uld har en unik evne til at regulere kropstemperaturen – det varmer, når det er koldt og ventilerer, når det er varmt. Med andre ord, så er uld et næsten magisk materiale, når man veksler mellem aktivitet og hvile, eller mellem udendørs og indendørs. 
     

    Forskellige slags uld

    Det mest almindelige i tøjproduktionen er uld fra får, og her kan der både være tale om den grovere uld fra voksne får og den bløde lammeuld fra den første klipning. Derudover findes der også uld fra merinofåret, lamaer, alpakaer og kashmir-geden. 
     

    Den specielle merinould

    Merinould er super godt til tøj! Særligt når det kommer til undertøj, sokker, huer og andet tøj, du bærer direkte på huden, da denne slags uld ikke klør i modsætning til en ulden sweater. Desuden er merinould også god som det mellemste lag, da det isolerer godt. Merinould er derfor også et populært valg hos friluftsmennesker. 
     

    Uldens unikke egenskaber

    Grunden til at uld både er isolerende og åndbart skal findes i den måde, den er opbygget på. De fine krusninger og tynde fibre skaber mikroskopiske luftlommer i tøjet, som lagrer din kropsvarme, samtidig med at krusningerne forhindrer varmen i at blive ledt væk fra huden.
    Når du sveder, transporteres fugtigheden både ud gennem og ind i fibrene, men til forskel fra bomuld kan uld absorbere op mod 30 % af sin egen tørvægt i væske uden, at den vil føles våd. Dette er en unik og gavnende egenskab, der gør uld til det perfekte materiale, når du veksler mellem aktivitetsniveau både udendørs og indendørs. 
     

    At vaske uld – ikke så svært som du tror!

    Uld indeholder kreatin, der nedbryder de bakterier, der skaber dårlig lugt, samtidigt med at de er vandafvisende, så bakterier har svært ved at formere sig. Derfor behøver du ikke vaske materialet så ofte, da der går lang tid mellem, at uld begynder at lugte, og skulle det ske, kan du hænge det til luftning, og det vil igen føles rent og friskt. 

    En gang i mellem skal det dog vaskes. Når det er tid, bør uld vaskes skånsomt på lave temperaturer med et mildt specialvaskemiddel uden enzymer. Dette skyldes uldens naturlige fedtindhold, der giver ulden de gode egenskaber. Hvis fedtet vaskes væk, bliver de fordelagtige egenskaber det også! Det er ikke længere besværligt at vaske uld, da det meste uldtøj kan vaskes på et skåneprogram og efterfølgende lægges fladt til tørre. 

    OBS! Hvis du vasker i hånden, bør du endelig ikke vride tøjet, da det ødelægger fibrene, men forsøg i stedet at klemme vandet ud med et håndklæde. 
     

    Uldens krusning og mikroner

    Når det kommer til uldfibre er der to vigtige måleenheder. Den første er, hvor fin og tynd uldfibrene er. Denne grovhed (læs: diameteren) angives i mikrometer, eller mikroner, som det også kaldes. Til sammenligning, måler et menneskes hårstrå ca. 60 mikroner, mens fin uld måler 17-23.
    Det andet man måler er, hvor uldens krusninger per centimeter. Her er merinoulden med sine 40 krusninger overlegen sammenlignet med andre uldfibre. 
     

    Uld fra et miljømæssigt perspektiv

    Uld er en fornyelig ressource, da fårene kan klippes igen og igen, ja, faktisk flere gange om året! Hvis ikke den blandes med syntetiske fibre, er den nedbrydelig og genanvendelig. Flere aktører på markedet er begyndt at udvikle løsninger for kunne genbruge overskudsmaterialet fra produktionen samt gammelt uldtøj, så husk at smide dit uldtøj til genbrug, når I ikke længere bruger det! 

  • Plusminus_knapp.png

    Fordele


    • Et alsidigt materiale der ventilerer og varmer
    • Vandafvisende egenskaber
    • Antibakterielt
    • Forholdsvist let at vaske – kan ofte bare hænges til luftning
    • Fornyelig, genbrugelig og nedbrydelig ressource i ren form
    • Naturligt flammehæmmende
     

    Ulemper


    • Pris
    • Animalsk
    • Nogle uldtyper kan kradse mod huden