• SYNTETISK TØJ

  Syntetisk tøj dækker over alle kunstigt fremstillede tekstiler. Her finder du 
  altså alt fra fine silkebløde materialer til funktionelt og praktisk friluftstøj.

 • Om syntetisk materiale

  Når temperaturen falder til frysepunktet eller i skiftende vejr med sne, regn og slud, er det en god idé at klæde børn på i tøj af syntetisk materiale. De syntetiske fibre suger overflødig fugt fra kroppen til sig og forhindrer, at fugten trænger hele vejen igennem stoffet, så man kan holde sig varm og tør, og skulle man være så uheldig, at det syntetiske stof bliver decideret vådt, holder det stadig bedre på varmen end for eksempel dun. Syntetiske materialer kan dække over mange ting eksempelvis akryl og polyamid. Herunder skriver vi om det mest almindelige af syntetiske materialer: Polyester. 
   

  Hvad er polyester?


  Polyester er et af de mest populære syntetiske materialer, da det kan laves med alverdens forskellige egenskaber, alt efter hvordan det efterbehandles. Det er kendt for at være svedtransporterende og åndbart, og bruges ofte til træningstøj, overtøj, polstring og for, da det er billigere end eksempelvis dun og samtidig er slidstærkt og nemt at vaske. Mange producenter eksperimenterer med forskellige typer af polyester med målet at gøre stoffet så blødt og vandafvisende som muligt. 

  Vidste du? En type af polyester kaldes mikrofiber. Definitionen af mikrofiber er, at 1 gram tråd er så fint, at det kan strække sig mindst 9 km.
   

  Nemt at vaske


  Når du skal vaske polyester gælder den samme tommelfingerregel som ved alle andre materialer: Kig på vaskeanvisningen! Når det er sagt, er det typisk maskinvask på 40°C, der gælder ved vask af syntetiske materialer som polyamid, akryl og polyester, og mange typer kan endda også klare 60°C. Du bør dog være opmærksom på, at mange syntetiske materialer ikke kan tåle varmen i tørretumbleren og i stedet bør hænges til tørre. 
   

  Foret med syntetiske materialer


  Tøj og soveposer med syntetisk fyld kan ikke komprimeres lige så meget som dun, som ofte bruges til samme formål. Polyesterfyld er også forholdsvis tungt i forhold til varmen det giver, men når det er sagt, så er dette et område, hvor udviklingen går virkelig stærkt, så forskellen bliver mindre og mindre. Materialerne koster desuden betydeligt mindre end dun, hvilket gør det til et godt alternativ til dyre naturmaterialer.
   

  …men hvad med miljøet?


  Inden man køber tøj i syntetisk materiale, er der nogle ting man skal overveje. En af råvarerne i polyester er olie, der er en knap ressource, og polyester er ikke naturligt nedbrydeligt. Heldigvis er mange af de syntetiske materialer, vi ser i dag, lavet af brugte PET-plastflasker og lignende, hvilket er et skridt i den rigtige retning for miljøet. Der findes dog stadig en del miljøbelastende polyester på markedet, trods den ellers store kontrol med leverandører og underleverandører. 

 • Plusminus_knapp.png

  Fordele


  • Alsidigt tøj til skiftende vejr
  • Vandafvisende
  • Godt til træning og aktivitet
  • Slidstærkt
  • Billigt
   

  Ulemper


  • Vægt i forhold til den afgivne varme 
  • Miljøpåvirkning
  • Ikke egnet til meget lave temperaturer