• REGNTØJ

    Hvem kan overleve i Danmark uden regntøj?! Læs om åndbarhed, vandsøjletryk og tætte sømme herunder – 
    Så bliver en gråvejrsdag nemlig meget sjovere.

  • Om regntøj

    I et land som Danmark er vandtæt tøj intet mindre end uundværligt, og særligt når man, som børn jo ofte gør, leger udendørs mange timer i træk! I det følgende vil vi gennemgå kvaliteterne ved ”hard shell” (eller skalbeklædning, som det også kaldes) og klassisk regntøj, forskellen på disse, samt fordele og ulemper ved de forskellige materialer og de vigtigste ting, som du skal tænkte på, når du er på jagt efter vandtæt overtøj til dit barn. 
     

    Er det vandtæt?


    Uanset hvilken slags regntæt tøj, du er på jagt efter, så er det vigtigste netop – vandtæthed! Skalaen, for hvor regntæt et materiale er, hedder vandsøjletryk, hvilket dækker over mængden af vand i millimeter, som 1 kvadratcentimeter af stoffet kan modstå, før vandet trænger igennem. Man plejer at sige, at et materiale er vandtæt, hvis vandsøjletrykket er over 2.000 mm, men når det kommer til legeglade børn, der går i skovbørnehave eller elsker at sidde i sølet, så anbefaler vi, at du finder overtøj med et vandsøjletryk på mindst 10.000 – så er du nemlig sikker på at hente et barn, der er lige så varmt og tørt, som da du afleverede det!

    TIP! Se efter limede sømme, for at være sikker på at overtøjet er HELT vandtæt også i syningerne. 
     

    Åndbarheden er vigtig


    Når barnet løber og leger, er det vigtigt, at overtøjet er åndbart, da det ellers hurtigt kan føles koldt og klamt. Åndbarheden er ofte en kompliceret måleskala og et udtryk for, hvor hurtig vanddamp trænger igennem materialet på 24 timer – jo højere tallet er, desto bedre er åndbarheden. Dampen måles i gram, og derfor er enheden g/m2/dag. Børn er jo anderledes end voksne, og det er vigtigt hverken at have for høj eller for lav åndbarhed. Som tommelfingerregel kan man sige, at åndbarheden bør ligge på 3-5.000 g/m2/døgn, hvis dit barn leger med et højt aktivitetsniveau. 
     

    Klassisk regntøj


    Vi kender alle sammen det klassiske regntøj, der med sin gummiagtige overflade afviser enhver regnbyge og holder kroppen tør længe, men der er også en ulempe, som de fleste kender til. Vi har nok allesammen prøvet at løbe og lege i klassisk regntøj, og hvis du har det, så ved du også, at man hurtigt kan føle sig fugtig og klam. Dette skyldes åndbarheden, der sjældent er høj i denne slags overtøj, hvorfor det også passer sig bedst til hurtige regnbyger eller et lavt aktivitetsniveau, som når man sidder i en cykelstol eller går en tur i afslappet tempo. Klassisk regntøj har også den fordel, at det ofte er billigt, og så kommer det i alverdens flotte og farverige designs, der kan lyse op på selv den kedeligste regnvejrsdag! 
     

    Sådan vasker du klassisk regntøj


    Klassisk regntøj kan ofte nøjes med at blive tørret over med en opvredet klud, men hvis det er særligt beskidt, så anbefaler vi, at du vasker det uden blege- eller skyllemiddel og med et enzym-frit vaskemiddel, og allervigtigst – læs vaskeanvisningen inden du går i gang! 

  • Plusminus_knapp.png

    Fordele


    • Vandtæt
    • Pris
    • Flotte designs
     

    Ulemper


    • Åndbarhed
    • Bevægelsesfrihed

  • Hard shell

    Hard shell er en betegnelse for et vandtæt, yderste lag uden fór, som eksempelvis kan bæres over det, der i hverdagstale bliver kaldt for vindjakker og skaljakker. En hard shell-jakke (eller bukser) er et bedre alternativ til det klassiske regntøj, hvis man har et højt aktivitetsniveau. En af årsagerne er hard shell-materialernes gode åndbarhed, der gør, at barnet kan lege ude i mange timer – uden at blive svedig og kold. 
     

    Membraner & coating


    For at sige det helt kort, så findes der to måder at lave vandtætte hard shell-materialer på. Den første er coating, hvor man nærmest laminerer stoffet, hvilket giver en god åndbarhed, som man også kender det fra eksempelvis en teltdug. Overtøj med coating er ofte billigere, men har den ulempe, at vandtætheden falder med tiden, hvilket gør det til et helt fint valg til småbørn, der hurtigt vokser, men til et mindre godt valg for dig, der vil bruge den samme jakke i mange sæsoner. 
    På den anden type, membran, er der er et ekstra stykke stof, der ligger sig mellem det inderste og det yderste lag. Mange kender det måske bedre som Gore-Tex, hvilket er en patenteret membran med et vandsøjletryk på 28.000 mm, men der findes også andre membraner, herunder ReimaTec®, som gør præcis det samme. Den største fordel ved vandtæt overtøj med membran er, at det er enormt slidstærkt, og du kan vaske det mange gange, uden at vandtætheden bliver forringet, men det har også den ulempe, at det oftest er dyrere. 
     

    Sådan vasker du hard shell


    Hard shell-materialer skal vaskes ofte, gerne en gang hver eller hver 2. måned, da sved og fedt fra huden nedbryder tøjets gode egenskaber og påvirker åndbarheden, specielt på coating-materialer. Ligesom med alt andet overtøj, så gælder det først og fremmest om at kigge i vaskeanvisningen, inden man lægger sit overtøj i vaskemaskinen. Langt det meste hard shell-overtøj kan vaskes på 30-40°, men husk at bruge vaskepulver uden enzymer, da enzymerne nedbryder de vandtætte funktioner, såvel som du også skal lade blege – og skyllemiddel blive på hylden.
    Inden du vasker dit overtøj, bør du løsne alle bånd, lukke alle lynlåse, men åbne lommerne, for at sikre, at tøjet tager mindst mulig skade. Vi anbefaler, at du efter et par vaske, imprægnerer dit overtøj igen, da den åndbare overflade langsomt bliver vasket væk og slidt af. Spørg i din lokale sportsbutik, hvis du er i tvivl om, hvilken slags imprægnering du skal bruge! 

  • Plusminus_knapp.png

    Fordele


    • Vandtæt
    • Bevarer åndbarheden (membran)
    • God bevægelighed
     

    Ulemper


    • Vandtætheden falder efter hver vask (coating)
    • Pris