Vores ansvar

Hvad kan du gøre?

vad kan du göra.jpg

Vask miljøvenligt

Tøjvask kræver en del energi og slider på dit tøj. Med nogle simple trin kan du vaske hurtigere og gøre både pengepungen, miljøet og dine tøj en tjeneste.

Start med en vurdering
Ofte kan tøjet bruges flere gange. Hvis der ikke er pletter på tøjet, kan det være nok at lufte tøjet udenfor for at det virker rent igen.

Sortér dit vasketøj
Hvis du har nok plads, kan det være smart at have flere vasketøjskurve til forskellige typer af vask. Eksempelvis til lyst og mørkt tøj, eller tøj som er meget snavset. Så bliver det nemmere at planlægge og have styr på tøjvasken.

Vælg et miljømærket vaskemiddel
Vaskemiddel indeholder en række aktive stoffer, og en del af dem kan være skadelige for miljøet. Ved at vælge et vaskemiddel som eksempelvis er svanemærket eller astma- og allergivenligt bidrager du til at færre kemikalier skylles ud i naturen. Tænk også på kun at dosere den mængde vaskemiddel, som er nødvendigt for netop den vask.

Fyld maskinen
Vent med at starte tøjvasken indtil, du har nok til at fylde en hel vaskemaskine. Hvis dette ikke er muligt, kan man på de fleste maskiner vælge halv vask og bruge den halve mængde vaskemiddel.

Undgå at vaske for varmt
Almindeligt snavset tøj bliver ofte rent ved 40°C. Ved at vaske på 40°C i stedet for 60°C, kan du mindske energiforbruget med op til 40 %.

Lufttør dit tøj
Tørretumbleren kræver energi og slider på fibrene i dit tøj. Lad dit tøj lufttørre på stativ så tit du kan.

Genbrug dit tøj
Når dit tøj er slidt op, eller når det ikke længere passer, kan du give det til familie og venner, donere det til genbrugsbutikker, sælge det brugt eller aflevere det på genbrugsstationen, for på den måde at mindske ny produktion.