Vores ansvar

Børnefonden

barnfonden.jpg

Shubi Gemo-skolen i Dugda-distriktet i Etiopien ligger tre timer i bil fra hovedstaden Addis Abeba. Skolen har 753 elever, men klasseværelserne er overfyldte, og miljøet er alt andet end børnevenligt. Bøger og andet skolemateriale er en mangelvare, og det som er tilbage, er ofte gammelt og slidt op.

Skolerne som Børnefonden i Sverige arbejder med i Etiopien har ofte stort behov for lærere, skolemateriale og et trygt miljø. Nogle af fokusområderne i projektet på Shubi Gemo-skolen er:

  • Bygge fire nye klasseværelser.
  • Installere elektricitet og regnvandsbeholdere for at eleverne kan have en god hygiejne.
  • Møblere klasseværelserne på en børnevenlig måde med skriveborde, stole, bænke og tavler.
  • Bygge toiletter og undervise børn og skolepersonale i hygiejne og sanitet.

De nye toiletter bliver bygget separat til drenge og piger. Denne indsats er vigtig, fordi nogle piger undgår at gå på toilettet eller helt at komme i skole, når de har menstruation. Vi arbejder desuden med at uddanne lærere og elever i god hygiejne.

barnfonden3.jpg

Nedenfor kan du følge arbejdet:

17. september 2019

Takket være faddere og donorer kunne projektet påbegyndes om sommeren. I starten af juni blev der holdt en ceremoni, hvor børn og voksne fejrede, at skoleprojektet skulle starte. Børnene sang og læste digte højt. Skolekomiteen og forældre snakkede om, hvordan projektet skulle løse de mange problemer, som byen stod med.

I løbet af den samme måned blev byggeriets placering bestemt. Det blev planlagt grundigt, så skolegårdens placering er optimal, og så sollys ikke forstyrrer i klasseværelset. Bygningsmateriale blev transporteret til placeringen, og grunden blev lagt. I juli blev vægge og tag bygget. I august blev taget færdiggjort og byggeriet begyndte at tage form.

16. oktober 2019

I sommeren 2019 var det regnsæson i Etiopien og helt frem til september har det regnet meget. Oversvøminger og længere transporttider forsinkede byggeriet. Trods udfordringerne kunne meget arbejde blive gennemført i september, og vi kunne se store fremskridt i projektets udvikling.

Skolen blev delt op i tre blokke med tolv klasseværelser. Efter gulvet blev færdigt i september, kunne hele skolen blive malet indvendigt, og derefter blev der sat vinduer op. Så blev der installeret elektricitet, hvilket den tidligere skole ikke havde adgang til.

I løbet at den næste måned var målet at installere et solcellesystem, som skal gøre skolen mere bæredygtig og selvforsynende. Der bliver også monteret vandtanke for at samle og rense regnvand. Alle vores lokale samarbejdspartnere er positive omkring udviklingen, projektet følger tidsplanen og bygges med høj kvalitetsstandard.

18 november 2019

I oktober måned begyndet Shubi Gemo-skolen at nærme sig et endeligt resultat. Solcelleanlæg og vandtanke er på plads, og nu er der ikke længe til at børnene kan starte i deres nye skole.

I slutningen af oktober gav politiske usikkerheder i Etiopien komplikationer omkring byggeriets færdiggørelse. Blandt andet kunne bygmesteren ikke transportere sig til skolen for at tilse arbejdet. Trods forsinkelser fortsatte arbejdet og tidsplanen holdt.

8 april 2020

Stemningen var positiv og forventningsfuld, da det endelig var tid til at indvie Shubi Gemo-skolen. Børnefonden var med for at fejre åbningen med børnene, skolepersonale og vores lokale partnere. Byens indbyggere var også til stede samt et etiopisk TV-team, som filmede fejringen.