• DUN

    Naturlig isolering der holder i årevis – både i jakker, køreposer, dyner og puder!

  • Om dun

    Dun er et fantastisk funktionelt materiale, specielt når det er koldt! Derfor vil du ofte kunne støde på det i både dyner, køreposer og ikke mindst dunjakker, som de seneste år har fået lidt af et comeback! Med mange smarte designs og stadigt stigende antal anvendelsesmuligheder, som markedet kan byde på, er det slut med de store, uformelige dunjakker, fra da vi var børn! 

    Dun holder fantastisk godt på varmen og er fra naturens side velsignet med en tredimensionel struktur, som sørger for, at det hurtigt genvinder formen, når det har været udsat for tryk. Når du køber en pude eller en jakke med dun, kan du altså være sikker på, at spændstigheden og formen vil holde i årevis, hvis dunene er behandlet godt. Det er slet ikke så svært at passe på sine dunprodukter, som man kan tro. Læs videre, hvis du vil vide mere om, hvordan du vasker dun og vedligeholder dunprodukter! 
     

    Vask og vedligeholdelse af dun


    Dun er et følsomt materiale, der kræver lidt ekstra kærlighed og varsomhed, når det skal vaskes. Som med alt andet tøj, så gælder det om at læse vaskeanvisningen inden du går i gang. Når det er sagt, så er vores generelle anbefalinger, at du lægger dit dunprodukt i en vaskepose og vasker det på et skåneprogram, eksempelvis et uldprogram, der har et lavt antal centrifugeringer. Herefter er det meget vigtigt at huske, at dun og fjer skal vaskes med et mildt specialvaskemiddel uden enzymer og ALDRIG med skyllemiddel. Dette skyldes, at almindeligt vaskemiddel med enzymer vasker det naturlige fedtlag væk og hermed også de gode isoleringsegenskaber. Når du har vasket din dunjakke, dunsovepose eller noget helt tredje, så anbefaler vi, at du tørrer det i tørretumbleren på lav varme, da det gør at produktet igen bliver ”fluffy” og lækkert. 
    TIP! Fra tid til anden kan dun og fjer sætte sig i klumper efter vask. For at modvirke dette, så anbefaler vi, at du tørretumbler dit dunprodukt med et par tennisbolde, hvilket får det isolerende lag til igen at fordele sig jævnt. 
     

    Hvad er forskellen på dun og fjer?


    Når man skal købe en dunjakke eller en pude med dun i, vil man opdage, at produkterne indeholder både fjer og dun. Men hvad er egentlig forskellen på de to? Dun er det, som sidder på selve fuglekroppen, under fjerene. Dunene er først og fremmest isolerende og hjælper med at holde varmen. Fjerene derimod er aflange og sidder udenpå dunet. Fjer er fleksible, hvilket også gør dem gode til tekstilproduktion, da de retter sig ud, hvis de bliver udsat for pres og hermed også gør puder bløde og spændstige. Produkter som dunjakker og soveposer er ofte fyldt med 95 % dun, så de bliver så varme og bløde som muligt.
     

    Hvad er Fill Power?


    Når man taler om duns ”fill power”, refererer man til det kvalitetsmål, der angiver hvor luftigt og spændstigt dunet er. Hemmeligheden bag dun er nemlig, at desto mere luft dunet kan indeholde, desto mere er det i stand til at isolere. Mere specifikt så angiver ”fill-power” hvor meget en ”ounce” (ca. 28 gram) med dun fylder. Den tekniske forkortelse for dette er ”cuin” (cubic inches per ounce), og hvis man skal oversætte dette til en god tommelfingerregel, så begynder dun med god kvalitet på 700 cuin, mens dee fineste dun er på ca. 900 cuin.
     

    Hydrofobisk dun


    Hydrofobisk dun er en duntype, som er imprægneret med silikone, flourkarboner eller andre kemikalier. Dette gør man for at dunet skal bevare de varmende egenskaber selvom det udsættes for fugt, dog er det godt at vide, at imprægneringen ikke gør dunet modstandsdygtig over for uanede mængder af fugt. Dens præstationsevne i fugtige omgivelser, er stadig en væsentlig ulempe ved dun. 
     

    Hvor holdbart er dun


    Ligesom med andre materialer, afhænger duns holdbarhed meget af, hvordan det behandles. Generelt kan man sige, at dun har en længere holdbarhed end syntetisk fyld. Hvis du eksempelvis behandler din dunjakke med omhu, så kan den holde op til 20 år – en god langsigtet investering. 
     

    Kanaler vs. ruder i dunjakken


    I dunjakker er dunene ofte fordelt i vandrette kanaler eller firkantede lommer, for at fyldet bliver holdt på plads. Jo mindre dun, som jakken indeholder, desto smallere er kanalerne også, og i helt tynde dunjakker vil man ofte se, at dunet er lagt i lommer, så det spredes ud over hele overkroppen. Derfor er det svært at svare på, hvilken metode der er bedst, da det afhænger af dunmængden og dine præferencer. Dog skal man være opmærksom på, at sømmene i jakken lukker kulden ind, så mange sømme giver en mindre varm jakke. Derfor bør du også undgå dunjakker med sømme over albuen, da kold luft trænger ind, hver gang du bevæger armen. 
     

    Dun vs. syntetisk materiale


    Som nævnt tidligere er fugt den største ulempe ved dun. I fugtigt vejr er syntetiske materialer bedre end dun. Det samme gælder, hvis du ofte er aktiv og sveder meget, så er dun heller ikke en god idé. En anden ulempe ved dun er, at det kan lække, hvis du skulle være så uheldig at få revet hul på din jakke. Til gengæld er dun et fantastisk materiale med dets utrolige lethed, isoleringsevne og mulighed for at blive pakket ned til at fylde næsten ingenting. Det gør dun til et oplagte valg til alt fra køre- og soveposer til polstring i vinterjakker og overgangsjakker. 

  • Plusminus_knapp.png

    Fordele


    • Dun varmer og isolerer mod kulde
    • Kan komprimeres kraftigt ved nedpakning
    • Godt til træning og aktivitet
    • Vejer næsten ingenting
     

    Ulemper


    • Isolerer ikke i våd tilstand
    • Kræver vedligeholdelse og forsigtighed
    • Pris
    • Må ikke vaskes ofte