Ting, du ikke vidste om modermælk

Fra det øjeblik, du bliver gravid, begynder din krop at producere et helt nyt menneske. Inden for en måned begynder den også at forme et nyt fantastisk madforsyningssystem, nemlig den fantastiske modermælk.

Modermælk er ikke blot fyldt med proteiner, mineraler, vitaminer og fedt i de helt rette forhold, som dit barn har brug for. Den er også fyldt med tusindvis af beskyttende stoffer, vækstfaktorer og celler, som bekæmper infektioner og bidrager til, at dit barns hjerne udvikles. Modermælken lægger grunden for barnets fremtidige helbred – og bidrager samtidigt positivt til dit eget helbred.

Faktum er, at vi selv i dag ikke kender til alle modermælkens fantastiske egenskaber. Men flere forskerhold er optagede af at studere modermælken, gøre nye opdagelser og opfinde nye metoder til at undersøge og analysere alle dens bestanddele. Nedenfor har vi sammen med Medela lavet en liste over 10 ting, du måske ikke vidste, om modermælk, og hvad der gør den så unik.

 

Hvad gør modermælken så unik?

1. Brystet er et organ. Brysterne kaldes også for brystkirtler, og indvendigt er der flere dele, der producerer og transporterer modermælk.

2. Din modermælk er, hvad du spiser. Maden, som du spiser under graviditet og amning giver smag til fostervandet og modermælken. Hvis barnet får lov at prøve mange forskellige smage gennem modermælken, kan det føre til, at barnet vil værdsætte forskellige smage længere frem i tiden, når det begynder at få fast føde.

3. Modermælk = Den bedste beskyttelse. Modermælken er dit barns første beskyttelse og hjælper med at beskytte mod sygdomme. Råmælken, som produceres de første uger, adskiller sig helt fra den modne modermælk længere fremme i ammeprocessen. Den ændrer sig for at kunne opfylde barnets behov og udvikling. Modermælken indeholder tusindvis af forskellige ingredienser, og de allerfleste af disse kan ikke blive kunstigt genskabt.

4. Over 130 probiotika. Modermælk indeholder probiotika, mere end 130 komplekse sukkerarter (oligosakkarider), der hjælper med at beskytte tarmene mod forskellige typer af mikrober. Udover måske elefanten, er der ingen anden art, der har lige så mange særlige sukkerarter i sin modermælk som mennesket.

5. Over 415 proteiner. Mange af proteinerne i modermælk er aktive og har bestemte funktioner. Visse af proteinerne kan hjælpe til med at dræbe bakterier, og andre kan identificere patogene mikroorganismer. Disse immunproteiner er vogtere, der beskytter mod mikroorganismer.

6. Præcis den rette fedt til barnet. Menneskemælk er designet specielt til menneskebørn. Din modermælk indeholder ca. 4 % fedt, mens fx sælernes og hvalernes mælk indeholder ca. 50 % fedt! Fedtstofferne i din modermælk er vigtige for vækst og udvikling, og så er de endda også antibakterielle.

7. Modermælk fremmer hjernens udvikling. Hjernemassen bliver næsten fordoblet i løbet af de første seks måneder, og ved to-års-alderen opnår den mere end 80 % af dens fuldvoksne størrelse. Modermælk indeholder fundamentale bestanddele, der sørger for hjernens optimale udvikling.

8. Modermælk indeholder mange forskellige slags levende celler. Blandt andet stamceller, der har den fantastiske evne at efterligne andre celletyper.

9. Beskyttelse mod overvægt. Der bliver stadig opdaget nye hormoner i modermælk, som ser ud til at kunne beskytte mod overvægt senere i livet.

10. Produktion af større mængder antistoffer. Når enten du eller dit barn bliver ramt af sygdom, bliver der produceret modermælk med et større indhold af antistoffer og hvide blodlegemer. Disse bidrager til at bekæmpe infektionen. Helt utroligt!

Medela-1.jpg

Medela Swing Flex Elektrisk Brystpumpe

 

Sådan øger du din mælkeproduktion

Nogle gange kan det være svært at få mælkeproduktionen i gang, men mælkestrømmen kan fremtvinges ved hjælp af teknikker, der stimulerer dine bryster, dit barn eller til og med din egen psyke. Plejepersonalet kan fx anbefale, at du:

  • Prøver forskellige afspændingsteknikker for at mindske eventuel angst og uro, der kan påvirke din mælkeproduktion.
  • Ændrer ammestilling og/eller barnets sutteteknik, så din brystvorte bliver mere stimuleret.
  • Har mere hud-mod-hud-kontakt med dit barn før eller under amningen for at få gang i oxytocinstrømmen.
  • Ammer og/eller pumper oftere – mindst 8-12 gange i døgnet, og der bør ikke gå mere end tre timer mellem hver amning.
  • Pumper som et supplement til amningen – i løbet af en gennemsnitlig amning får dit barn to-tredjedele af mælken i dit bryst i sig, så hvis du pumper den eventuelt tilbageværende mælk ud, vil produktionen blive øget. Du kan få mere mælk ud, hvis du venter til et lille stykke tid efter, at du har ammet med at pumpe, da brysterne kan have dannet lidt mere mælk og dermed vil reagere bedre på stimuleringen.
  • Bruger en dobbeltpumpe, så du kan pumpe på begge bryster samtidigt. Dette gør, at kroppen må arbejde for at fylde brysterne og dermed bliver vant til at producere mere mælk.
  • Masserer brystet samtidigt med at du ammer eller pumper for at få mælken til at strømme lettere igennem mælkegangene.
  • Sørger for, at din brysttragt (den tragt- eller kopformede del af pumpesættet, der dækker brystet) har den rette størrelse – den må ikke trykke for hårdt mod brystet, da det kan forårsage, at mælkegangene klemmes sammen, og din brystvorte må ikke gnide mod kanalens sider.

Er du på udkig efter en brystpumpe, så kan du tage et kig på Medelas sortiment. Her finder du blandt andet Medela brystpumper, amme-bh'er og ammeindlæg. Medela er en verdensførende producent inden for ammeprodukter, der gør ammeperioden lettere for forældre verden over. De er teknologimestre og opfylder medicinvidenskabens krav.

 

Medela-2.jpg

Medela Swing Maxi Flex Elektrisk Dobbelt Brystpumpe

 

Modermælk er det perfekte, komplette måltid til dit spædbarn. Fantastisk nok, så producerer din krop de rette næringsstoffer i de helt rigtige mængder samt den rette mængde mælk for konstant at kunne tilgodese barnets daglige behov. Uanset, hvordan din lille pode indtager mælken, om du ammer eller pumper, så er det en personlig sag mellem dig og dit barn. Mængde, tid, fremgangsmåde – I ved, hvad der fungerer bedst for jer. Det vigtigste er, at det føles godt, og at det ikke er stressende. Uanset hvad, så er modermælken virkelig fantastisk – hver eneste dag.

 

___________________________________________

Ebooks.medela.com/the-amazing-science-of-mothers-milk