Den perfekte skosål?

Sålen er altid en vigtig del af en sko, og det gælder især for børnesko, da børn ofte er aktive og i bevægelse. I dagens artikel forklarer vi, hvad der karakteriserer en god skosål.

Børnenes fødder består hovedsageligt af blød brusk, hvilket gør det ekstra vigtigt, at skoene giver optimal støtte, men samtidig ikke forhindrer, at dit barn kan bevæge sig frit. Sko til voksne har ofte en indbygget, indvendig sål, mens børnesko er flade indeni, da børn har en naturlig ”pude” under foden.

Der findes mange forskellige typer af såler. Nogle er specialdesignede til flade fødder, mens andre har indlæg, der giver ekstra støtte. Vi lister herunder nogle vigtige ting, der er værd at kigge nærmere på:

Materiale
Når det gælder materialet på den udvendige sål, er gummi med groft mønster at foretrække, da det giver god støtte, støddæmpning samt godt greb på ujævne overflader. Den indvendige sål må gerne være i uld, da det gør skoene varme og åndbare, hvilket forhindrer svedige og kolde fødder.

Sko efter aktivitet
Den udvendige såls primære opgave er at give støtte og fleksibilitet. Den er ofte tilpasset til en specifik aktivitet såsom løb eller cykling. Børn plejer dog ikke at holde sig til kun én aktivitet ad gangen, og derfor bør sålen være alsidig og kunne holde til at fra klatring i træer til leg i sandkassen eller regnen. Med andre ord bør den udvendige sål være robust og vandtæt samt have høj åndbarhed.

Fleksibilitet
Det er vigtigt at kunne kontrollere, hvor fleksible skoene er. Sålen skal ikke være for stiv, men den skal samtidig heller ikke kunne bøjes på midten. Når du bøjer skoen, bør den næsten ligne en banan – den skal altså være let at bøje ved tæerne. Hvis du kan vride sålen som en karklud, er det helt sikkert ikke den rigtige sko til dit barn, da den dermed hverken giver tilpas støtte eller beskyttelse til fødderne. Det er dog også vigtigt at huske på, at sålen skal være hård ved hælen.

For små sko
Eftersom børnenes fødder er så bløde, er det ofte ikke et problem at få en for lille sko på, og det er jo ikke godt. Du kan forhindre, at dit barn går rundt med for små sko ved at tage sålerne ud. Placér dem på gulvet og bed dit barn om at stille sig på dem. Gør det om aftenen, eller efter dit barn har været aktivt. Når du vurderer, om sålen har den rette størrelse, skal du også huske at tænke på, at der skal være tilstrækkelig plads til, at tæerne kan bevæge sig. En god regel er, at der skal være omkring 1 centimeter ekstra plads i sommersko og 1,5 i vintersko. Lav denne test ved starten af hver sæson, så du er sikker på, at dit barn altid har fodtøj i den rigtige størrelse.

Anbefaling af vintersko og -støvler: Viking!
Viking er superpopulært, når det gælder vintersko! De er af rigtig høj kvalitet og gode til al slags leg i vintervejret. Flere af Vikings vinterstøvler har desuden en udvendig sål af naturgummi med et groft mønster, der giver et godt greb selv på glatte og ujævne overflader samt en indvendig, uldbeklædt sål, der holder på varmen og forhindrer, at fødderne bliver svedige og kolde. Det er ikke så underligt, at mange af deres sko er blevet kåret som bedst-i-test! Du kan se vores store udvalg af Viking vintersko og -støvler lige her.

Viking Windchill GTX VinterstøvlerViking-Windchill-GTX-DK.jpg1. Viking Windchill GTX Vinterstøvler, Black/Charcoal 2. Viking Windchill GTX Vinterstøvler, Dark Blue/Navy 3. Viking Windchill GTX Vinterstøvler, Magenta/Purple

Vikings model Windchill er en rigtig kvalitetsstøvle og sælges desuden eksklusivt hos Jollyroom. Den kan altså kun købes på webshoppen – fedt, ikke?

 

viking-4_780X500.jpg

 

viking-3_780X500.jpg1. Viking Ultra 2.0 Vinterstøvler, Light Lilac/Charcoal 2. Viking Frost Fighter Vinterstøvler, Wine/Charcoal

Så for afslutningsvis at opsummere – sko skal give god støtte, støddæmpning, holde dit barns fødder tørre og varme og ikke mindst – være gode at lege og løbe rundt i!

 

_________________________________________

Viktoriaholmgren