Derfor skal du synge for dit barn

I mange børnehaver og skoler synger man sammen med børnene, men ikke alle synger med deres børn derhjemme. I dagens indlæg ser vi nærmere på hvilke fordele, der er for både børn og forældre, når vi synger sammen med vores børn.

I dag får vuggeviserne hård konkurrence med iPad, spil og TV, som får børnenes opmærksomhed, mens stadigt færre forældre synger sange som en fast del af putterutinen. Dette sker på trods af, at nyere forskning viser, at det at synge for og med sit barn har adskillige positive effekter.

Udvikler dit barns sprog
Sang er en særlig form for tale og sprog. Vuggeviser og børnerim har ud over teksten en fast melodi og rytme, som styrker dit barns hørelse, stemmebrug og indlæringsevne af sproget, før dit barn overhovedet kan tale. Sang hjælper også dit barn med at tænke i ord; forskning viser af børn ofte lærer og husker tekster bedre, hvis de bliver sunget.

Levende musik giver nærhed
Børn responderer bedre på levende musik og lyde sammenlignet med digitalt indspillet musik. Når du synger for dit barn, styrker det kommunikationen mellem barn og forælder. Hvis du tilmed prøver at bytte navnet i sangen ud med dit barns, bliver det mere personligt og giver dit barn et stærkere forhold til sangen og styrker endda dit barns selvværd.

Styrk motorikken gennem sang
Når du synger med dit barn, kan I prøve at lave simple bevægelser til sangteksten eller måske en lille dans. På den måde lærer dit barn at koble ordene til specifikke bevægelser og træner samtidig både sin balance, koordination og rytmik.

Skaber tryghed
Dit barn er ligeglad, om du er god til at synge eller ej. Det som skaber ro og tryghed er nemlig genkendelse af sangens melodi og rytme samt lyden af din velkendte stemme. Forskning viser eksempelvis at spædbørn bliver roligere, hvis en sang synges af barnets forælder. At bruge vuggeviser som en del af putterutinen skaber ekstra tryghed og er et vigtigt redskab til at berolige dit barn inden det skal sove.

Viderefører traditioner
Hvis dine forældre har sunget for dig, er sandsynligheden større for, at du også synger for dine børn. De sange, du vælger at synge, er ofte de samme som du hørte som barn, netop fordi det er de sange, du husker bedst og har et godt forhold til. På den måde bygger musikken bro mellem generationer.

Der er altså en masse gode grunde til at synge for og med dit barn. Det mest positive er næsten, at det ikke betyder noget for dit barn, uanset hvor smukt eller falskt du synger. 😉 Hvis du har brug for hjælp på vejen, kan du bruge sangbøger eller måske prøve at læse almindelige bøger op med en lille melodi eller rytme. Opfordringen er i hvert fald klar og tydelig: Syng, syng, syng!

 

_______________________________
Babyverden.no
Forskning.no
harpan1903