Tisser dit barn også i sengen?

Sengevædning, eller enuresis som er det medicinske navn, går ofte over af sig selv. Der er dog nogle gode tips og råd til, hvordan du kan håndtere det, og vi vil i dette indlæg gennemgå nogle af dem!

Hvor almindeligt er sengevædning?

I nogle familier kan det være svært at snakke åbent om sengevædning, da mange tror, det er ualmindeligt. Faktum er at sengevædning er meget almindeligt, og som forældre bør vi derfor dele ud af erfaringer og råd til hinanden. Dette vil hjælpe til at du som forældre kan håndtere det bedst muligt.

 
Hvad er årsagen til sengevædning?

Sengevædning forekommer normalt under skolealderen og er et af de mest almindelige sundhedsrelaterede problemer hos børn i seks-syv års alderen. Der findes flere forskellige faktorer, der kan ligge til grund for sengevædningen, og det er derfor svært at forklare, hvorfor netop dit barn tisser i sengen. Én ting er sikkert, og det er, at sengevædning ofte er arveligt, så hvis forældrene har haft problemet, er der 40 % chance for at barnet også rammes af det.

Den hyppigste grund til at børn tisser i sengen er at deres nervesystem, som styrer urinvejene, ikke er helt færdigudviklet, og det kan derfor for mange børn være svært at vågne, når kroppen fortæller, at det er tid til at gå på toilettet. Ofte er det altså ikke et psykisk problem at børn tisser i sengen, og vi skal derfor huske at snakke om det, så børnene ikke skammer sig og får det dårligt over det.

 
Hvordan skal man søge hjælp?

De fleste problemer i relation til sengevædning behandles først, når barnet når 6 års alderen og stadig tisser i sengen. Hjælpen skal søges ved egen læge. Når I som familie søger hjælp til behandling af dette, skal det være med barnets eget samtykke, da det kræver at barnet selv er motiveret til at få hjælp. Det kan være at barnet skammer sig og ikke vil snakke om det, og så er det vigtigt, at I som forældre, snakker med jeres barn og hjælper det med at forstå, at der ikke er noget at skamme sig over. Er du usikker på noget, kan du altid ringe til lægen eller børneinkontinensklinikkerne som har en åben telefonlinje.

 
6 gode råd til at undgå nattetisseri
  • Indfør regelmæssige toiletbesøg, omkring seks gange om dag. Det øger barnets kontrol over urinblæren.
  • Fortæl dit barn at sengevædning ikke er unormalt, og forklar at det ikke er barnets skyld. Det er vigtigt, at dit barn ikke skammer sig.
  • Anvend ikke bleer og plastikbukser, når barnet er over 4 år, da det kan mindske motivationen til at overvinde problemet.
  • Anskaf en madras, der har ekstra sugeevne og benyt et engangslagen. Det vil gøre det nemmere for dig at gøre rent efterfølgende.
  • Læg ekstra tøj frem, så dit barn hurtigt kan komme i nyt og tørt tøj, hvis uheldet skulle opstå. Det gør natten mere overskuelig og lettere for både jer og barnet.
  • Kontakt en praktiserende læge for at vurdere, om jeres situation kræver behandling.

Sengevædning går ofte over af sig selv, men hvis du og dit barn gerne selv vil gøre noget, findes der altså gode råd at hente.

Kilder:

Nattetisseri.dk: https://nattetisseri.dk/barn/5/mere-information

Sundhedsplejersken.dk: http://sundhedsplejersken.dk/Udfordring/Artikler-om-udfordringer2/Nar-sygdom-er-udfordringen/Tisseri-i-sengen-om-natten/