5 råd til førskolestart

Skolestart er et stort skridt for de små, der skal forholde sig til helt nye omgivelser, meget færre voksne og flere børn, som de ikke kender. Samtidig går barnet fra at være en af ”de store” i børnehaven til igen at være en af ”de små” på skolen. Men hvordan gør du dit barn klar til sådan en forandring? Og hvordan kan man som forældre give sit barn den bedste start på skole og SFO?

I Danmark tilbydes førskole i nogle kommuner som et frivilligt tilbud om pasning i SFO frem for børnehave i foråret frem til skolestart. Børnene får mulighed for at lære omgivelserne, skolen og deres nye klassekammerater at kende, inden skolen begynder til august. Vi har samlet fem gode råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn til en positiv og tryg start på førskolen.
 

1. Boost dit barns selvbillede

Børn som skal starte i skole og førskole, er først og fremmest utroligt stolte over at være store nok til at starte i skole og gå sammen med ”de store”. Det er stort for børnehavebørnene at få lov til at prøve skolens og SFO’ens store, farlige og avancerede legetøj og legepladser, der er beregnet til ældre børn.

Lad dit barn afprøve de nye muligheder, uanset om det så er at tage udfordringen op med legepladsens høje (og farlige) klatrestativ.

Samtidig er det også vigtigt, at du roser dit barn og viser, at du er stolt over, hvor stor han eller hun nu er. På den måde vokser dit barn med opgaven og får et positivt syn på at prøve nye ting.
 

2. Leg med nye kammerater

Uanset hvilken førskole dit barn starter på, vil der altid være nye børn, som I ikke har mødt før. Du kan hjælpe dit barn ved at opfordre det til at snakke med klassekammerater, de ikke kender eksempelvis ved at spørge pænt, om man må få lov at være med i legen.

I kan øve sociale spilleregler derhjemme, som eksempelvis at lytte til hvad andre siger, vente til det bliver ens egen tur til at tale, hjælpe andre og respektere, når andre siger fra. På den måde hjælper du dit barn til selv at indgå i leg med nye kammerater.
 

3. Snak om forandringerne

Inden førskolen starter, er det en god idé at sætte sig ind i, hvordan det fungerer i netop jeres SFO, og tale positivt med barnet om det. Er der et fast skema med stort fokus på at lære tal og bogstaver, eller er det mere frit for børnene at lege med fokus på at kende omgivelserne og kammeraterne? Forandringerne fra børnehave til skole er noget, som både børn og forældre skal vænne sig til. I skolen er der færre voksne, området er meget større, og der er mange flere børn at forholde sig til.

Det er vigtigt at tale positivt med børnene om pædagogerne, fritidsordningen og skolen, så de får en god opstart. 😊
 

4. Træn basis-færdigheder hjemme

Når børn starter i skole, forventes det også, at de kan håndtere grundlæggende opgaver selv. Derfor er det vigtigt, både i hjemmet og i SFO’en, at tale med dit barn og hjælpe det til at klare opgaver selv.

Hjemme kan dit barn øve sig i at tage sine sko på og af, lyne lynlås, gå på toilettet og vaske hænder selv. Samtidig kan du forklare for dit barn, at der findes bestemt tøj til forskelligt vejr, så de ved at regnvejr betyder regntøj og gummistøvler, og at solskin betyder jakke og sko. Dit barn kan også selv få lov til at bære sin taske og lægge sin madpakke i køleskabet. Når dit barn så kommer i SFO’en, kan det allerede nogle opgaver selv, og kan i stedet fokusere på relationer og leg.
 

5. Praktisk tøj og simple madpakker

Til førskolestart har du som forælder mulighed for at gøre det nemmere for dit barn, at klare sig selv. At klæde sig selv på med snøresko og jakker med lynlås i ryggen, er svært for en femårig. Derfor kan I finde tøj og sko med nemme trykknapper, lynlåse og velcro, som barnet selv kan tage af og på uden hjælp fra en voksen.

Til spisepausen er det også vigtigt, at barnet har redskaber til at hjælpe sig selv. Sørg derfor for, at madkassen er let at åbne, og at madpakken består at mad, som dit barn let kan spise, uden at kæmpe med svære indpakninger, eller mad der skal skæres over eller på anden måde tilberedes, inden den kan spises.

Ved at sørge for fx tøj, sko og mad, som er let at håndtere, er dit barn mere selvhjulpen, hvilket får det til at føle sig ældre og mere selvstændigt.

 

Når dit barn starter i skole, er det vigtigt, at det kan klare både mentale, praktiske og sociale udfordringer. Derfor er det vigtigt, at vi som forældre støtter dem både ved at styrke deres mentale selvbillede, give dem praktiske redskaber til at tage sig af sig selv, og lære dem at omgås socialt og møde nye børn.

Hvis du har gjort disse forberedelser, så er der ikke andet at gøre end at læne sig tilbage og glæde sig til skolestart! Selvom det kan føles næsten mere angstprovokerende for forældrene, end det kan for barnet, så husk på, at det hele nok skal gå! 😊
 

Bottenbild-forskole-dkk.jpg

 

Kilder:

https://www.uvm.dk/folkeskolen/fag-timetal-og-overgange/skolestart-og-boernehaveklassen/skolestart

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=182051

Billeder @ pureinterior.no