Vores bedste tips til solbeskyttelse til børn!

Ferie, sol og masser af krudt i bagdelen – den længe ventede sommer er endelig kommet til Danmark! Når vi er udendørs om sommeren, er det vigtigt, at vi beskytter os mod solen, specielt når børnene er med. Deres hud er nemlig ekstra følsom over for solens UV-stråler. Her har vi samlet vores bedste råd!

Solens stråler
Solens stråler kan deles op i to typer: UVA- og UVB-stråling. Den største del af strålerne, der når ned gennem atmosfæren til Jordens overflade, er UVA-strålerne. Det er de stråler, der øger pigmentet i huden og dermed gør os brune. UVB-strålerne er kraftigere end UVA, og er den stråling som gør, at vi brænder os og skolder huden. Selvom UVB-strålerne er kraftigere, trænger UVA-strålerne længere ind, og påvirker hudens dybere lag. Derfor skal man altså helst vælge en form for solbeskyttelse som beskytter mod begge typer af stråling. 

Hvad er solbeskyttelse?
SPF, UPF eller UV-beskyttelse? Disse betegnelser er alle sammen udtryk for, hvor godt produkterne beskytter vores hud mod solen. Som tommelfingerregel kan man sige, at tallet på solbeskyttelsen indikerer, hvor længe man kan være i solen uden at blive forbrændt. Hvis du f.eks. plejer at blive rød efter 10 min i solen, men bruger en solcreme eller tøj med faktor 15, skulle du kunne være i solen i 2,5 timer (10 x 15 = 150 minutter). 

Hvor meget solcreme skal jeg bruge?
Et stort problem i Danmark er, at de fleste ikke ved, hvor meget solcreme, der skal bruges. Typisk bruger gennemsnitsdanskeren kun ¼ af den solcreme, som er beregnet, for at opfylde faktortallene på flasken. En voksen skal bruge ca. 40 ml. til hele kroppen, og børn 20+ ml. Solcremen skal desuden smøres på i god tid, før man går ud i solen. Ca. 20 min før, lyder anbefalingerne.

Brug UV-tøj
Man kan også finde UV-beskyttende tøj med tekstiler, der er vævet tilstrækkeligt tæt og i materialer, som blokerer strålingen. Til forskel fra solcreme behøver man ikke bekymre sig om beskyttelseseffekten i løbet af dagen, da tøjets beskyttende effekt ikke forringes på få timer. Almindeligt badetøj har en faktor mellem 5-15 og en T-shirt har ca. 10. Vi anbefaler, at man iklæder børnene en UV-dragt!  UV-tøjet er dejligt tyndt, hurtigttørrende og beskytter huden med en faktor på 50+.


 
Swimpy uv-drakter.jpg
UV-tøj fra Smiling Shark


Glem ikke ansigtet, ørerne og nakken
Ansigtet, nakken og ørerne er de områder på kroppen, der er hårdest udsat for solens stråler. For at beskytte disse områder findes der supersøde UV-kasketter! Og for at beskytte børnenes fødder kan man give børnene et par praktiske og lette badesko på. De beskytter både mod varme og usikre underlag samt mod solens stråler.  


 
Swimpy UV-sko.jpg
Badesko fra Smiling Shark
 

Vælg den rigtige solcreme
Når der vælges solcreme, er det vigtigt, at den har en faktor på minimum 15 i Danmark og 30+ i varmere klimaer. Desuden er det en helt klar fordel at købe vandfast solcreme, både til voksne og børn, da den tåler lidt mere sved og bad, men husk, at man alligevel skal smører sig ind igen efter en tur i poolen eller bølgerne.

Hav en rigtigt god sommer og pas på jer selv og jeres små guldklumper!
Varme hilsner
Jollyroom.
Kilde: www.cancer.dk