Farvel til sutten

Børn forbinder deres sut med trøst og tryghed. Derfor kan det være svært for både forælder og barn at lægge den på hylden. Hvad skal man tænke på, som forælder, når det er på tide at stoppe med sut?

At børn ofte synes, at det er dejligt, at sutte på en sut, har at gøre med deres medfødte sutterefleks, som er nødvendig for at spise. Sutten er beroligende og kan tit trøste barnet, men selvom det er hyggeligt, kan for lang tids brug af sut desværre lede til problemer med tænderne, det såkaldte suttebid, og gøre det sværere at udtale visse lyde. For at undgå disse problemer, anbefales det, at barnet stopper med at bruge sut i 3-årsalderen.

Vi har samlet 6 gode råd, som du kan prøve derhjemme, når I skal sige farvel til sutten. Går det ikke første gang, skal det nok lykkes senere. Tålmodighed er nøglen til succes, men det ved du, som har et lille barn sikkert allerede alt om. 😉

myilluminateblog.com_-_393184221d4b4168373144e56ffa2351.jpg

 

Det første tip er, at være ude i god tid. Sørg for at forberede dit barn på forandringen og aftal, hvilken dag, I skal sige farvel til sutten, så I kan tælle ned til sut-stop sammen.

Små børn føler sig stolte, når de bliver større og ældre. Brug det til din fordel og få dit barn til at forære sine sutter til en babydukke eller -bamse! Når det er gjort, kan du skrive et brev fra legetøjet til dit barn, hvor bamser og dukker takker varmt for deres nye sutter.

”Sutterne skal bo i sengen”. Det kan være svært at droppe sutten helt fra den ene dag til den næste, men du kan mindske dit barns brug af sutten ved at forklare, at det er på tide, at sutterne flytter ind i sengen. Lad dit barn føle sig delagtig i beslutningen ved at bede om råd, spørg for eksempel, hvor i sengen sutterne skal bo? For at give dit barn følelsen af at være stor, kan du fortælle ham eller hende, at sutterne måske er lidt nervøse over at bo i sengen, og at man kan trøste dem ved at holde dem lidt i hånden.

Historier kan være til stor hjælp! Hvis du ikke kan finde på en god godnathistorie om at sige farvel til sutten, findes der masser af sjove bøger, I kan læse sammen. Hvis du er rigtigt heldig, vil dit barn måske bestemme sig for, at det skal være slut med sutten, efter nogle gode fortællinger om andre, som gør det. Man kan jo altid håbe!🙏 😄

Hvis I helst vil undgå en overgangsperiode og blive af med sutten med det samme, kan du gøre det til en leg for dit barn. Måske er sutten ikke forsvundet, den er måske blevet usynlig? ”Den er med dig hele tiden, du kan bare ikke se den”, ”gad vide, hvad sutten laver lige nu, hvad tror du?”. Involvér dit barn og gør forsvindelsen sjov!

Bed de skønne pædagoger i vuggestuen eller børnehaven om hjælp. De kan for eksempel sørge for, at sutten ikke er fremme længere tid end nødvendigt. Børn kan godt lide, at gøre ligesom de andre børn og lærer hurtigt nye ting af hinanden, så hvis andre børn ikke har sut, kan de være gode rollemodeller!

ittybittybella.com_-_604ee09f4cdded421c8fa32b0500fe97.jpg

 

Der kan selvfølgelig opstå en masse tårer, specielt ved puttetid. Lad dit barn vide, at det er helt okay, at være ked af det og savne sutten. Nogle gange kan det hjælpe med lidt opmuntring i form af en bamse, eller en anden fin ting, der kan trøste barnet. Sørg for at fortælle ham eller hende, hvor stolt du er, over den flotte præstation det er, at sige farvel til sutten. ❤

Husk, tålmodighed er nøglen til succes
Held og lykke, og et stort kram fra os!

Kilder:

https://www.tandlaegeforeningen.dk/patienter/livsfaser/boern-og-unge/boerns-suttevaner/

https://www.1177.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Praktiska-rad/Napp--och-tumsugning/

http://barntotal.se/fakta-barn/utveckling-och-framsteg/s-fr-du-barnet-att-sluta-med-napp