Lær dine bryster at kende – 3 enkle skridt!

I dag er det Lyserød Lørdag, og derfor vil vi rigtigt gerne rette opmærksomheden mod Kræftens Bekæmpelse og information om, hvordan man kan opdage eventuel brystkræft så tidligt som muligt ved at tjekke sine bryster regelmæssigt derhjemme. På 5 minutter kan du med disse tre skridt være på forkant og opdage uregelmessigheder tidligt og dermen gøre en stor forskel.

Kræft! Det er et ord, man aldrig vender sig til. En besked som man aldrig troede, man selv ville få. Det er en sygdom, som altid er lige uretfærdig. Hvert år får 35.432 personer i Danmark konstateret kræft. Ca. 4650 af de tilfælde er brystkræft. I dag overlever mere end tre ud af fire, men flere skal overleve og færre skal rammes!

 

”Hvorfor mig?”


Idag overlever 86 % heldigvis deres brystkræft, men kampen er ikke forbi, før vi når 100 %. Noget af det vigtigste i en succesfuld kræftbehandling er en tidlig start, og der kan det gøre hele forskellen, at vi selv undersøger og derfor tidligt opdager, hvis brystet føles anderledes.

 

Hvad skal jeg lede efter?
Hvornår skal jeg blive nervøs?
Hvornår skal jeg opsøge lægen?

Rosa Bandet_780X500.jpgTil at begynde med gælder det om at lære sit sunde bryst at kende, så man lettere kan mærke, hvis noget ændrer sig. Når du har lært dine bryster at kende, kan du kontrollere dem regelmæssigt hjemme. Vi deler det op i tre enkle skridt:

1. Kig 

Stil dig foran spejlet, løft armene over hovedet og se efter visuelle forandringer.

 • Har brystet sin normale form?
 • Er huden ensartet og glat? 
 • Har huden sin normale farve?
 • Ser brystvorterne ud, som de plejer?

Sænk armene og hæv dem igen, men denne gang skal du kigge godt efter, om brystvorterne følger med op, når du hæver armene.

wt2bzk3ln46ipmkt2lxe.png

 

2. Mærk efter

Stil dig op i ret stilling, placer den ene hånd bag hovedet, mens du med den anden hånd mærker godt efter rundt om brystet.

 • Placer venstre hånd bag hovedet, og mærk efter på venstre bryst og i armhulen med højre hånd. 
 • Brug strakte fingre og start med at mærk efter på brystvorten, flyt derefter fingrene ud og mærk i en cirkel rundt om brystvorten.
 • Fortsæt med lette, cirkulære tryk/bevægelser rundt på brystet, indtil du har undersøgt hele brystet. Afslut undersøgelsen i armhulen.
 • Placer derefter højre hånd bag hovedet og gentag manøvren med venstre hånd.


Det er vigtigt at få armhulen med, da brystkræft kan sprede sig til lymfekirtlerne, som der sidder mange af her. De kan mærkes, og til tider også ses, som en eller flere buler.

quzxnowecfazk7oudigv.png

 

3. Mærk efter igen

Nu skal du lægge dig ned og mærke efter, næsten ligesom forrige skridt. Placer igen den ene hånd bag hovedet, mens du mærker efter på brystet med den anden hånd.
- Hvordan føles brystet?
- Mærker du nogen knuder eller hårde buler?
- Er brystets størrelse og fasthed, som de plejer at være?
 

gj4jtikyh649cev3trtq.png

 

”LAD OS KÆMPE SAMMEN” / Kræftens Bekæmpelse

 

 • Brystets størrelse er afhængig af, hvor meget fedt det indeholder, ikke hvor mange brystkirtler der er og størrelsen af brystet størrelse har derfor ingen inflydelse på risikoen for at der udvikler sig brystkræft.

 • Smerte og ømhed er ikke almindelige symptomer på kræft.

 • Slag mod brystet kan ikke forårsage brystkræft.

 • Brystkræft udgør over 30 % af alle kræfttilfælde hos kvinder, hvilket gør brystkræft til kvindernes mest almindelige kræftsygdom.

 • Selvom brøstkræft er mere almindeligt hos kviner, rammes ca. 50 mænd hvert år.

 

Det tager ikke lang tid at kontrollere dine bryster efter selv, og det kan gøre en stor forskel. Find den måde der passer dig bedst. Mange synes f.eks., at det er lettere at mærke efter, når man står i badet. Og præcis, som med så meget andet, så bliver det både lettere og hurtigere, når man har gjort det et par gange og vænnet sig til det.

 

Kilder:

https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/kraeft-i-tal/de-hyppigste-kraeftformer/

https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/kraeft-i-tal/nogletal/

https://www.cancer.dk/