Jollyroom møder mor til fem og karrierekvinden Ann Söderlund!

Journalist, podcast-vært, programleder, forfatter, trendsætter og ikke mindst, mor til fem – ja, listen er lang. Svenske Ann Söderlund har mange bolde i luften, og derfor når hun også ud til et bredt publikum. I dagens Trends snakker vi med Ann om alt fra hvordan det er at være en offentlig figur til mor-politiet og Pippi Langstrømpe. Om livet, kort sagt!

 

Hvis du skulle beskrive dig selv for nogen, der ikke kender dig, hvordan ville du så definere dit arbejde?
Mit arbejde er meget spredt, men jeg har dog en rød tråd, som jeg altid vender tilbage til. Mit udgangspunkt er og bliver skrivende journalist. Jeg står også på scenen, spiller skuespil og forelæser. Podcasting er en anden måde at udtrykke sig på – det er meget vigtigt for mig at snakke. En gang imellem tænker jeg at det er skruen uden ende, men jeg tror at det hele handler om at få fortalt om alt det der sker i mit hoved.

 

”Selvom jeg er kendt, kan jeg stadig tænke, at der vel ikke er nogen der gider lytte til, hvad jeg siger”

 

Du deler jo dit liv på godt og ondt. Hvordan føles det at være så åben omkring sit familieliv og privatliv?
Jeg har det som om ingen lytter. Grænsen mellem privat og personlig har jeg overskredet for lang tid siden, og hvis jeg kun delte de gode og lykkelige dele, ville jeg føle var som at leve en løgn. Hvis man er en offentlig profil, så er man det hele vejen igennem, og må tage det ansvar også. Jeg kan stadig føle at ” der er vel ikke nogen, der gider høre på hvad jeg fortæller”, men jeg oplever faktisk at mange gør det. Efter at jeg begyndte med podcasting har jeg fået tak i form af ”Nu har jeg endelig beslutte at gå fra min kedelige kæreste!”, hvor jeg så tænker ”Hov, nej nej, stop!” Selvom jeg måske er mere ærlig end andre kendte, så er det stadig en friseret verden, jeg viser frem. Man må tage det med et gran salt, fordi det i første omgang handler om at underholde. 

 

”Jeg vil have sjov og ballade”

 

Du er jo mor til fem drenge. Har du altid vidst, at du ville have en stor familie?
Nej. Jeg har altid godt kunnet lide børn, men har aldrig nydt at tage mig af dem. Jeg kan godt lide at starte ting op, men er måske ikke lige så god til at drage omsorg og få det til at vokse. Jeg foretrækker at en anden tager over – typisk iværksættertræk. Jeg tænkte ikke meget over børn og familie inden min mor døde, men bagefter tror jeg, at min underbevidsthed sagde at ”Jeg vil ikke være med til det her igen - at nogen forsvinder og ingen er tilbage.” Det er nok en blanding af, at jeg vil have en stor familie, og at jeg kan klare det økonomisk. Men jeg kan også huske, at jeg tidligere har tænkt at det var sjovere med flere børn i familien. Jeg vil have sjov og ballade i mit liv. 

 

Hvis man kender dig, så ved man at forældreskab, morrollen og det man går igennem som kvinde, optager dig meget. Hvordan kommer det til udtryk i opdragelsen af dine egne børn? 
Jeg lever jo ikke helt, som jeg prædiker, men det gør andre nok heller ikke. Jeg lyder måske som om jeg taler mere om feminisme, og ligestilling med mine børn, end jeg faktisk gør, men jeg forsøger at opdrage dem til den gyldne regel om ”at man skal behandle andre, som man selv vil behandles”. Jeg er overbevist om, at man skal give sine børn et godt sæt leveregler fra barnsben. Det skal blive lidt som, at man bare altid vasker hænder uden at tænke over det. 

 

Ville du beskrive dig selv som frygtløs?
Ja, meget frygtløs. I og med at jeg tog meget initiativ som barn, så sagde mine forældre ”nå, det klarer hun selv”, hvilket gjorde at jeg tidligt begyndte at køre mit eget lille iværksætter-liv. Det havde været sværere for mig at gå den lige vej og leve et typisk middelklasseliv. Jeg har ikke haft kortet over, hvordan sådan et liv skal leves, men har altid kørt mere Pippi Langstrømpe-stilen. Derimod kunne jeg have ønsket mig, at jeg havde været mere ansvarsfuld og etableret et familien Jensen-liv tidligere. Hvert år mærker jeg, at man faktisk bliver nødt til at tage sig af sine ting, sin psyke og sine penge selv. Det er så vigtigt med en stabil base at stå på, ellers kan andre fuldkommen udnytte dig.” 

 

Hvad mener du, når du siger en ”stabil base”? 
Min idé til hvordan man lever længe og har et godt liv er at basen er stabil. Man bør have nogle ting i orden, en livrem eller et par seler; tryghed! Det jeg mener er, at man skal få styr på, hvad man selv vil. Det behøver ikke være en indrammet plan, men en retning eller en grundide. Bagefter kan du så blive forelsket, gravid eller smutte fra det faste job. Men har du din base i orden, så har du noget du kan læne dig op ad, og der mener jeg ikke bare penge, men uddannelse, selvværd og selvtillid.

 

Har du nogensinde stukket forældre en hvid løgn?
Det gør jeg hele tiden. Jeg lavede en Pavlova-lagkage med lemoncurd på, som jeg sagde var hjemmelavet, selvom jeg havde købt den færdig. Jeg har det lidt fra min mor, som også fuskede lidt. Tænk bare pulverbearnaise med fløde i. Jeg køber tit det der lille ekstra og siger, jeg selv har lavet det.


    
Har du nogen ”Mom-five” på lager, som du kan byde på? 
Dem findes der hundredvis af. Men en klassiker kan være, at børnene vil have noget, og jeg så lyver og siger, at der ikke er mere eller butikken har lukket. Jeg lyver ikke fordi jeg ikke gider, men nogen gange er man jo altså verdens værste mor.

 

” Alting bliver ikke bare fantastisk, fordi du tænder et stearinlys”

 

Hvis du tænker tilbage på den urolige Ann Söderlund – førstegangsmor. Hvad ville du så fortælle hende?
Så ville jeg sige til mig selv, at jeg skulle dele forældreskabet mere med faren og ikke få så mange børn så hurtigt efter hinanden. Det blev tre børn på fire år. Se hvad der findes omkring dig og lad være med at have så travlt. Hvad orker du egentlig? Vi begynder med et barn, som for lov at vokse sig lidt større og lader det nye liv lande. Jeg troede, at hvis man bare flyttede til et Villa Villekulla-hus, så skulle det hele nok blive skønt, men det bliver det ikke af sig selv. Alting bliver ikke bare fantastisk, fordi du tænder stearinlys. Basen må være i orden først, derefter kan du lægge Pippi Langstrømpe-livet til. 

annsöderlund3.jpg

 

Afslutningsvis, har du noget du vil sige til andre forældre, især mødre som er kritiske overfor hinanden? 
Der er meget mor-politi derude. En gang imellem vil jeg gerne selv vise, at jeg har lært noget, og så bliver jeg også mor-politi. Feedback og løftede pegefingre kan faktisk ofte siges på en god måde, uden at man behøver at stikke til folk og være bedrevidende. Mange jagter det perfekte hjem og glansbilledet, men indenfor brænder det. Gå en mil i mine sko, og så kan det være du ikke har så travlt med at dømme. Der eksisterer en skræk for, at man ikke følger reglerne, men det er år 2017 nu, og et nyt regelsæt er altså på vej.

Lad hinanden være, se og gøre som man selv vil. Jeg tror vi får det bedre med hinanden, hvis vi slapper lidt af og hjælper lidt mere i stedet for.