Opskrift: Varme hveder med knækkede hvedekerner

St. Bededag er den perfekte undskyldning for at spise lækkert hjemmelavet bagværk. Vi har prøvesmagt opskrifter på varme hveder på Jollyrooms kontor, og vi synes, at denne superdupermundvandsdrivende version er allerbedst. Velbekomme!

Alt du behøver er:

160 g knækkede hvedekerner

3,5-4 dl vand

25 g smør

4 dl mælk

1 dl A38 ymer

50 g gær

2 tsk. sukker

1 tsk. groft salt

1 æg

Ca. 900 g hvedemel

 

Ovn: Almindelig ovn 200°C.

 

Sådan gør du:

Kog de knækkede hvedekerner i vandet, under låg og ved svag varme, i ca. 15 min. Kernernes konsistens skal minde lidt om grød. Tag gryden af komfuret og smelt smørret i de varme kerner. Tilsæt mælken, og hæld blandingen i en røreskål. Tilsæt ymeren.

Når temperaturen er faldet til lillefingertemperatur (ca. 30°C) smuldres gæren i og røres ud. Tilsæt de øvrige ingredienser (gem lidt af hvedemelet separat). Slå dejen godt sammen.

Dæk dejen til med et låg eller alufolie, og stil den til hævning et lunt sted i ca. 45 min. Tag dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den godt igennem. Tilsæt lidt mere mel, hvis den er for klistret til at ælte.

Del dejen i ca. 15 stykker og form dem til boller. Læg bollerne tæt sammen i en smurt bradepande (ca. 25 x 35 cm) og lad dem efterhæve et lunt sted i ca. 15 min(gerne over damp). Når du bager dem, skal bollerne helst hænge en smule sammen, så siderne bliver bløde og saftige.

Bag bollerne midt i ovnen ca. 15-20 min ved 200°C. Flæk bollerne 1 eller 2 gange ved servering og rist dem, hvis du har lyst.

Servér de varme hveder med en god klat smør og en masse kærlighed. Mums!

 

3 hurtige om Store Bededag:

1. Hvornår er det Store Bededag?

St. Bededag falder altid fredagen før fjerde søndag efter påske. Det vil altså sige d. 12 maj 2017 og 27 april 2018 (tak for hjælpen, Google!).

2. Hvorfor fejrer vi Store Bededag i Danmark?

Biskoppen Hans Bagger indførte St. Bededag som den ultimative bededag for kristne; en arbejdsfri dag hvor man fastede og tilbad Gud. Vi har hørt lidt skumle rygter om, at det egentlig var magteliten, som syntes, at der gik lidt for meget tid med at gøre bod og bede i det ganske land, og at dette skulle være årsagen til, at man dedikerede en speciel dag til det. Men den diskussion overlader vi lige til historikerne!

3. Hvorfor spiser man varme hveder?

St. Bededag var en fridag for alle – også bagerne. Derfor bagte de ekstra store hvedeknopper inden St. Bededag, så bagværket kunne række til kornprodukterne kom tilbage i butikkerne.